Skip to main content
Public Health

Globális egészségügy

Egyesült Nemzetek – egészségügyi együttműködés

Az Uniót az ENSZ Titkárságával, valamint az ENSZ-ügynökségekkel, -alapokkal és -programokkal kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően erős szálak fűzik az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez. Az együttműködés kiterjed a globális egészségügyre és az egészségügyhöz közvetlenül kapcsolódó témákra is (pl. fejlesztés, emberi jogok, éghajlatváltozás, válságkezelés és humanitárius segítségnyújtás). Az EU támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját. A WHO az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül a globális egészségüggyel foglalkozó fő hatóság.

Az Európai Bizottság aktívan részt vesz a globális egészségügyről a G20-ak és a G7-ek csoportjában folytatott megbeszéléseken. (A G20-ak a világ 20 legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságának kormányait és jegybanki elnökeit tömörítő nemzetközi fórum; a G7-ek csoportjában pedig a világ hét legfejlettebb gazdasága képviselteti magát.) A megvitatott témák közé tartoznak például az alábbiak:

Fenntartható fejlődési célok

Az ENSZ 2015-ben 17 fenntartható fejlődési célt határozott meg, amelyeket 2030-ig kellene világszerte megvalósítani.

A célok közül több is kapcsolódik az egészségügyhöz, de a harmadik számú célkitűzés kifejezetten ezzel foglalkozik: rögzíti, hogy mindenki számára, minden életkorban biztosítani kell az egészséges életet és a jóllétet. A célkitűzés kiterjed például az alábbiakra:

 • A fertőző betegségek (pl. HIV/AIDS, tuberkulózis, hepatitisz)
 • A nem fertőző betegségek és a mentális egészség
 • A szerfüggőség
 • A dohányzás elleni küzdelem
 • A vakcinák és gyógyszerek elérhetővé tétele
 • Az egészségügy finanszírozásával és az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos kérdések

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok közösen felelnek a fenntartható fejlődési célok megvalósításának elősegítéséért. A 2030-ra megvalósítandó fenntartható fejlődési célokra vonatkozó menetrend nyomán a Bizottság 2016-ban közleményt fogadott el „A következő lépések Európa fenntartható jövőjéért” címmel, amelyet szolgálati munkadokumentum kísért. A közlemény többek között a fenntartható fejlődési célok integrálását szorgalmazza az uniós szakpolitikákba és kezdeményezésekbe, rendszeres jelentéstételt javasol az előrehaladásról, együttműködést ajánl a fontosabb érintettekkel és hosszú távú jövőképet vázol föl.

A fenntartható fejlődési céloknak szentelt uniós weboldal részletezi, hogy az EU miként segíti a 2030-as menetrend végrehajtását és a fenntartható fejlődési célok megvalósítását.

Globális egészségügy és uniós kormányzás

A 2010-ben kidolgozott uniós globális egészségügyi politika beazonosítja a legfontosabb kihívásokat, és lefekteti azt a négy alapelvet, melyek elősegítik a határozottabb uniós fellépés megvalósítását. Az átfogó globális egészségpolitika jegyében az EU együttműködik az összes releváns szervezettel és érdekcsoporttal többek között az alábbi területeken:

 • Kereskedelem
 • Finanszírozás
 • Fejlesztési támogatás
 • Migráció
 • Biztonság, éghajlatváltozás és környezetvédelmi intézkedések
 • Kutatás és innováció

Az EU az igazságos, egyetemes és jó minőségű egészségügyi ellátást szorgalmazza. Méltányos és hatékony támogatást nyújt a kutatások számára, ezzel is hozzájárulva a polgárok egészségének javításához. Az EU emellett mindent megtesz azért, hogy az új egészségügyi termékek biztonságosak, hatásosak, hozzáférhetők és megfizethetők legyenek. 2022 májusában az Európai Bizottság bejelentette, hogy megkezdi az EU új globális egészségügyi stratégiájával kapcsolatos munkáját.

Világegészségügyi fórum és a Bizottság

A Bizottság a globális egészségpolitikai intézkedések támogatása érdekében világegészségügyi fórumot hozott létre, amelyen nemzetközi szervezetek, civil szervezetek és az egészségügyi ágazat képviselői vesznek részt. A fórum egyik feladata összhangba hozni a globális egészségügyi célok elérését szolgáló belső és külső egészségügyi szakpolitikákat, és ezáltal megerősíteni az EU szerepét a globális egészségügy területén.

A világegészségügyi fórum létrehozására a globális egészségügyről szóló 2010. évi bizottsági közlemény és az azt követő tanácsi következtetések elfogadása után került sor. A Bizottságnak a fórumban részt vevő fő szervezeti egységei a következők: az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság, a Nemzetközi Együttműködés és a Fejlesztés Főigazgatósága és a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság.

Globális egészségbiztonsági kezdeményezés

Az Európai Bizottság tagja a globális egészségbiztonsági kezdeményezésnek, és ebben a minőségében szorosan együttműködik a WHO-val és a G7+-országokkal (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Mexikó). A globális egészségbiztonsági kezdeményezés az egészségügyi veszélyekre való felkészültséget és reagálási képességet hivatott javítani. Ennek érdekében a résztvevők egy jól szervezett és eredményes világszintű stratégia kialakításán dolgoznak.

A globális egészségbiztonsági kezdeményezés az Egyesült Államok volt egészségügyi és szociális minisztériumának vezetésével 2001 novemberében jött létre. Noha hivatalosan csak négy uniós tagállam tagja a kezdeményezésnek, a megbeszélések eredményeit az Európai Bizottság (teljes körű tagként) az Egészségügyi Biztonsági Bizottság közvetítésével minden uniós országnak megküldi.

A globális egészségbiztonsági kezdeményezés miniszteri fóruma évente ül össze a G7+-országok minisztereinek és államtitkárainak, valamint az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosának a részvételével. Az Egészségügyi Világszervezet a technikai tanácsadó szerepét tölti be az üléseken.

A globális egészségbiztonsági kezdeményezés eredményei

 • Nagyobb fokú felkészültség és hathatósabb válaszintézkedések himlőjárványok esetében
 • Jobb nemzetközi kommunikáció és kockázatkezelés
 • Nagyobb és letesztelt laboratóriumi kapacitás
 • Hatékonyabb globális felkészültség és reagálás influenza-világjárványokra
 • Lépések a vegyi és radioaktív veszélyekre való felkészülés terén