Siirry pääsisältöön
Public Health

Terveys-EU-uutiskirje 250 – Valokeilassa

Terveyteen investoiminen edellyttää investoimista terveydenhuoltohenkilöstöön

Andrzej Rys työskentelee terveysjärjestelmistä, lääkinnällisistä tuotteista ja innovoinnista vastaavana johtajana Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosastossa. Kysyimme häneltä, millä tavoin EU tukee terveydenhuoltohenkilöstöä. Terveysuhkien tai -kriisien aikana havahdumme aina huomaamaan, kuinka keskeinen ja haastava rooli on terveydenhuollon työntekijöillä, jotka usein ensimmäisinä kohtaavat potilaat ja heidän läheisensä. Terveysalan nykyongelmista voidaan mainita työntekijäpula, maantieteellinen eriarvoisuus, erityiskoulutuksen puute, teknologian ja hoitotarpeiden muutokset sekä riittämätön työvoimasuunnittelu.

Mikä on mielestänne EU-maiden suurin haaste terveydenhuoltohenkilöstön suhteen juuri nyt?

Haasteet ovat samoja kautta EU-maiden: terveysjärjestelmät eivät pysty tuottamaan laadukasta hoitoa kaikille kansalaisille, ellei kaikkialla ole riittävästi terveydenhuoltohenkilöstöä, jolla on tarvittavat taidot.

Terveysalalla on Euroopassa lähes miljoonan työntekijän vaje. Alaa vaivaa myös nk. aivovuoto, kun lääkäreitä ja sairaanhoitajia muuttaa maihin, joissa on paremmat työolot ja parempi palkkaus. Tämän vuoksi pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä on joissakin maissa erityisen ongelmallinen.

Huolestuttavaa on myös terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen kysynnän ja tarjonnan epätasapaino. Inhimillistä pääomaa menee hukkaan ja kohtaanto-ongelma rasittaa julkisia resursseja ja heikentää terveydenhuollon kustannustehokkuutta.

Meidän on myös varmistettava, että teknologiset muutokset mukautetaan terveydenhuoltohenkilöstön ja potilaiden tarpeisiin ja työvoima kykenee sopeutumaan uusiin tilanteisiin. On tärkeää, että muutokset todella parantavat hoidon tarjontaa.

Ongelmiin ei ole yhtä patenttiratkaisua, vaan kunkin EU-maan on kehitettävä uudistuksensa oman terveysjärjestelmänsä mukaisesti.

Mitä EU tekee tukeakseen terveydenhuoltohenkilöstöä?

EU:n perussopimuksessa todetaan, että terveyspolitiikka sekä terveyspalvelujen ja sairaanhoidon järjestäminen ja tarjoaminen kuuluvat jäsenmaiden toimivaltaan ja ovat niiden velvollisuuksia.

Euroopan komissio seuraa ja analysoi terveysalan työvoiman haasteita EU-ohjausjakson yhteydessä. Se kiinnittää huomiota esimerkiksi työntekijäpulaan, työoloihin, osaamisvajeeseen ja inhimillisten resurssien organisointiin yhdennettyihin terveydenhuoltojärjestelmiin sopiviksi.

Komissio auttaa EU-maiden kansallisia viranomaisia vastaamaan näihin haasteisiin, vaihtamaan tietoa ja oppimaan toinen toiseltaan. Tukitoimina on esimerkiksi käynnistetty terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelua ja ennustamista koskeva yhteinen toimi ja perustettu terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelua ja ennustamista tukeva asiantuntijaverkosto.

Komissio jatkaa tuen antamista ja lähiaikoina käynnistää vuoden 2020 terveysohjelmansa kautta ehdotuspyynnön hankkeille, joissa kiinnitetään erityistä huomiota myös terveydenhuoltohenkilöstöön, jotta he jatkaisivat alalla työskentelyä. Hankkeilla halutaan myös parantaa terveydenhuollon saatavuutta niillä alueilla, joilla se nyt on ongelmallista. Lisäksi hoidon tarjoamista pyritään organisoimaan uudella tavalla sairaaloiden ja muiden perusterveydenhuollon keskusten välillä esimerkiksi työtehtävien vaihtelun ja työntekijöiden keskinäisen koordinoinnin avulla.

Oletteko optimistinen tulevaisuuden suhteen?

Kyllä, ja siihen on hyvä syy, sillä EU:n terveysjärjestelmät ovat maailman parhaimmistoa. Emme voi liioin unohtaa, että elämme terveydenhuollon kulta-aikaa, ja kehitys etenee koko ajan.

Meidän on kuitenkin pidettävä mielessä, että elämme uudenlaisten jatkuvien tiiviiden yhteyksien maailmassa, jossa riskit voivat kasvaa nopeasti ja muuttua globaaleiksi.

Jatkuva investoiminen terveysalaan on äärimmäisen tärkeää. Meidän on ennen muuta investoitava siihen, että ihmiset pysyvät terveinä mahdollisimman pitkään. Oleellinen osa sitä on terveydenhuoltohenkilöstöön investoiminen, mikä pitää ammattilaiset ajan tasalla, toimintakykyisinä ja valmiina vastaamaan uusiin osaamistarpeisiin. On viisasta investoida heihin, jotka pitävät huolta muiden terveydestä. Se on sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

EU:n tason toimet

Terveysalan ammattilaiset

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Tehokkaita terveysinvestointeja käsittelevä asiantuntijapaneeli

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Terveydenhuoltojärjestelmien suorituskyvyn arviointi (HSPA)

Euroopan komissio – Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uutiset

Tulevaisuuden terveysalan työntekijöiden profilointi ja koulutus – temaattinen verkosto EU:n terveyspolitiikkafoorumilla

Verkoston tavoitteena on laatia tulevaisuuden terveydenhoitoalan työntekijöiden profiili sekä määrittää heidän keskeiset taitonsa ja kehittää niitä. Samalla halutaan myös tehdä näkyväksi työntekijöiden ratkaisevaa roolia terveydenhuoltojärjestelmien uudistamisessa. Liity EU:n terveyspolitiikkafoorumiin ja osallistu.

Digilääkäri – temaattinen verkosto EU:n terveyspolitiikkafoorumilla

Digilääkäri-verkostossa keskitytään tulevaisuuden lääkäreiltä edellytettäviin digitaalisiin taitoihin, joiden avulla edistetään tehokkaita ja eettisiä teknologialähtöisiä mutta ihmiskeskeisiä terveydenhuoltojärjestelmiä. Liity EU:n terveyspolitiikkafoorumiin ja osallistu.

Terveysalan henkilöstösuunnittelun välineistö

Itsearviointivälineistön avulla voi tunnistaa henkilöstösuunnittelun puutteita ja seurata tilanteen kehittymistä. Välineistö on mukautettavissa eri maiden tilanteiden mukaisesti. Sen on laatinut EU-rahoitusta saanut terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelua ja ennustamista tukeva asiantuntijaverkosto.

Työn tulevaisuus – kansainvälinen konferenssi (Rooma 12.2.2020)

Italian kansallisen työtapaturmavakuutuslaitoksen ja kansainvälisen työterveyskomission (ICOH) järjestämässä konferenssissa keskusteltiin muun muassa teknologisen innovoinnin nopeasta kehityksestä, demografisista muutoksista sekä työmarkkinoiden kehityslinjoista.

EU:n terveysalan toimintaohjelman hankkeet

Terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelu ja ennustaminen – EU:n yhteinen toimi

Yhteisen toimen tavoitteena on eurooppalaisen yhteistyön avulla parantaa valmiuksia suunnitella ja ennustaa terveydenhuoltoalan työvoimatarpeita.

SEPEN – terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelua ja ennustamista tukeva asiantuntijaverkosto

Liity EU:n terveyspolitiikkafoorumille, niin saat tuoretta tietoa terveysalan työvoimatarpeiden suunnittelusta. Tämän verkoston kautta voit osallistua keskusteluun, saada ajantasaista tietoa jäsenmaiden tilanteesta ja tutustua aihetta käsitteleviin asiakirjoihin ja raportteihin.

Muita linkkejä

Tehokkaat, kaikkien saatavilla olevat ja kestävät terveydenhuoltojärjestelmät – komission tiedonanto

Vaikka tiedonanto ei enää olekaan tuore, siinä on edelleen arvokasta tietoa EU-tason vastauksista terveydenhuollon työvoimahaasteisiin sekä toimista, joilla vahvistetaan terveysjärjestelmien tehokkuutta ja muutosjoustavuutta sekä parannetaan terveyspalvelujen saatavuutta.

Välineistö kestävään terveysalan työvoimasuunnitteluun WHO:n Euroopan alueella

Välineistö on tarkoitettu päättäjille, terveysalan henkilöresurssien suunnittelijoille ja muille sidosryhmille, kuten oppilaitoksille ja terveyspolitiikan toteuttajille.

Euroopan kansanterveysallianssi (EPHA)

Kansanterveysalalla toimivista kansalaisjärjestöistä, potilasjärjestöistä ja -ryhmistä sekä terveysalan ammattilaisista koostuva allianssi pyrkii edistämään terveyttä ja vahvistamaan kansanterveysalan huomioon ottamista päätöksenteossa.

Health First Europe -järjestö

Health First Europe on voittoa tavoittelematon ei-kaupallinen potilaiden, terveydenhuollon työntekijöiden, tutkijoiden, asiantuntijoiden ja lääketieteellisen teknologian alan yritysten järjestö.