Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Έρευνα, έργα & μελέτες

Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ), δεδομένου ότι αυτό υπονομεύει σοβαρά την ικανότητά μας να θεραπεύουμε λοιμώδεις νόσους. Το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» έχει επενδύσει περισσότερα από 2,3 δισ. EUR στην έρευνα για τις λοιμώδεις νόσους και τη μικροβιακή αντοχή. Επιπλέον των επενδύσεων αυτών πραγματοποιούνται επενδύσεις μέσω του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία». Τα εν λόγω χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα μπορούν να εξεταστούν στον κατάλογο του παγκόσμιου κόμβου για την Ε&Α αναφορικά με τη μικροβιακή αντοχή, του οποίου η Επιτροπή είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

Η χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020» επιτρέπει στους ερευνητές να αντιμετωπίσουν τις διάφορες πτυχές του παγκόσμιου προβλήματος της μικροβιακής αντοχής. Οι εν λόγω πτυχές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την κλινική διαχείριση, την πρόληψη ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων σε συνθήκες υψηλού επιπολασμού και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού βιώσιμου δικτύου για εναρμονισμένες μεγάλης κλίμακας μελέτες κλινικής έρευνας για λοιμώδεις νόσους.

Η Επιτροπή χρηματοδοτεί επίσης την έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη βιομηχανία ή με τα κράτη μέλη της. Τέτοια παραδείγματα είναι το πρόγραμμα επιτάχυνσης της μικροβιακής αντοχής της πρωτοβουλίας για καινοτόμα φάρμακα (ΠΚΦ), το οποίο από μόνο του διαθέτει προϋπολογισμό 480 εκατ. EUR, και η πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού για τη μικροβιακή αντοχή (JPIAMR), η οποία υποστηρίζεται από χρηματοδότηση της ΕΕ, συντονίζει την εθνική χρηματοδότηση της έρευνας και στηρίζει τη συνεργατική δράση για την κάλυψη των κενών γνώσης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή με την προοπτική της προσέγγισης «Μία υγεία». Η JPIAMR περιλαμβάνει επίσης εικονικό ερευνητικό ινστιτούτο (JPIAMR-VRI), μια πλατφόρμα που αποσκοπεί στην αύξηση του συντονισμού της έρευνας για τη μικροβιακή αντοχή, στη βελτίωση της προβολής των ερευνητικών δικτύων για τη μικροβιακή αντοχή, των ερευνητικών ιδρυμάτων/κέντρων και υποδομών που διεξάγουν έρευνα, και στη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων και της ανάπτυξης ικανοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2021 δόθηκε νέα ώθηση στην έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή.

Πρώτον, με τη δρομολόγηση του νέου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο θα προσφέρει νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και συμπράξεις στο πλαίσιο των οποίων η Επιτροπή θα ενώσει τις δυνάμεις της με τα κράτη μέλη της για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», καθώς και την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Δεύτερον, με τη θέσπιση του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία», το οποίο θα επενδύσει σε δράσεις με ενωσιακή προστιθέμενη αξία με στόχο τη βελτίωση της υγείας, την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, τη βελτίωση των φαρμάκων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Τρίτον, με την έναρξη μεταβατικής φάσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του 2022. Η αρχή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να προλαμβάνει, να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται ταχέως σε διασυνοριακές καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και οικονομικά προσιτών ιατρικών αντιμέτρων. Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις απειλές για την υγεία που πρέπει να αντιμετωπίσει η HERA.

Ενημερωτικά γραφήματα και δελτία

ΕΕ

ΕΤΑΙΡΟΙ

Βίντεο και πολυμέσα

ΕΕ

ΕΤΑΙΡΟΙ

Latest updates