Gå til hovedindholdet
Public Health

E-sundhed og covid-19

I 2021 skabte Europa-Kommissionen og EU-landene tillidsrammen for EU's digitale covidcertifikat, som gjorde det muligt at udstede og kontrollere fælles og interoperable covidcertifikater som bevis på vaccination, test eller overstået sygdom.

Der er i alt 78 lande og territorier forbundet til systemet, hvilket bidrog til at sikre den frie bevægelighed inden for EU under covid-19-pandemien. I juni 2023 indarbejdede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) EU's teknologi for certifikatet i det globale digitale sundhedscertificeringsnetværk.

Kommissionen og medlemslandene brugte også mobile kontaktopsporings- og varslingsapps til at bekæmpe covid-19-pandemien. Disse værktøjer bidrog til at minimere spredningen af virusset nationalt og på tværs af grænserne og fremskynde en tilbagevenden til et normalt liv i EU.

EU's digitale covidcertifikat

EU's digitale covidcertifikat var et digitalt bevis på, at en person var blevet vaccineret mod, var blevet rask efter eller havde et testresultat for covid-19. EU's digitale covidcertifikat omfatter altså tre typer certifikater: vaccination, overstået sygdom og test.

E-sundhedsnetværket samarbejdede med EU-agenturer, Udvalget for Sundhedssikkerhed, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og andre institutioner om en koordineret reaktion på covid-19, herunder indførelse af covidcertifikater.

I 2023 blev succesen med EU's digitale covidcertifikat anerkendt af Den Europæiske Ombudsmand, som tildelte GD JUST, GD CNECT og GD SANTE Den Europæiske Ombudsmands pris for god forvaltning i kategorien "innovation".

EU's digitale covidcertifikat efter udløbet af forordning (EU) 2021/953

Forordningen om EU's digitale covidcertifikat trådte i kraft den 1. juli 2021 og udløb den 30 juni 2023.

Europa-Kommissionen og WHO underskrev en bindende administrativ ordning om at samarbejde om WHO's indførelse af rammen for EU's digitale covidcertifikat og om videreudviklingen af det globale digitale sundhedscertificeringsnetværk.

Dette globale system vil bidrage til at lette global mobilitet og beskytte mennesker verden over mod aktuelle og fremtidige sundhedstrusler, bl.a. pandemier.

På baggrund af denne aftale indførte WHO rammen for EU's digitale covidcertifikat og lancerede det globale digitale sundhedscertificeringsnetværk i juni 2023. I øjeblikket støtter det globale digitale sundhedscertificeringsnetværk kun kontrollen af certifikater af samme type som EU's covidcertifikat.

Det kan dog udvides til andre formål som f.eks. digitalisering af det internationale certifikat for vaccination eller forebyggelse, kontrol af recepter på tværs af grænserne, det internationale patientresumé, kontrol af vaccinationscertifikater inden for og på tværs af grænserne og certificering af fagfolk inden for folkesundhed (gennem WHO's akademi).

I Rådets henstilling, der blev vedtaget den 27. juni 2023, opfordres alle EU-landene til at tilslutte sig WHO-systemet og til fortsat at udstede covid-19-certifikater efter anmodning.

Overgangsperiode

I Rådets henstilling, der blev vedtaget i juni 2023, tages der godt imod Kommissionens hensigt om at opretholde EU's gateway i en overgangsperiode indtil udgangen af december 2023. Dette vil give EU-landene, tredjelande og territorier, der er forbundet med denne gateway for EU's digitale covidcertifikat, tid til at foretage de nødvendige ændringer og tage de nødvendige skridt for at tilslutte sig det globale digitale sundhedscertificeringsnetværk.

I overgangsperioden vil de to systemer blive synkroniseret, så certifikaterne kan kontrolleres uafhængigt af, hvilken gateway det udstedende og kontrollerende land er tilsluttet, så længe certifikaterne er udstedt på grundlag af standarder og teknologiske systemer. Disse systemer skal være interoperable med tillidsrammen for EU's gateway og tillade kontrol af deres ægthed, gyldighed og integritet.

Juridiske tekster

Tillidsramme og detaljerede tekniske specifikationer

E-sundhedsnetværket har offentliggjort detaljerede tekniske specifikationer, der beskriver, hvordan landene kan anerkende hinandens vaccinations-, restitutions- og testcertifikater. Disse specifikationer kan findes nedenfor.

Referenceimplementeringer er blevet offentliggjort og er tilgængelige som open source.

De tekniske specifikationer blev vedtaget som Kommissionens gennemførelsesafgørelser. En konsolideret udgave fremgår nedenfor som reference. WHO's globale digitale sundhedscertificeringsnetværk indfører også disse tekniske specifikationer.

De følgende tekniske specifikationer offentliggjort som eHN-retningslinjer indeholder yderligere forklaringer og vejledninger, som supplerer Kommissionens vedtagne gennemførelsesafgørelse.

Open source-referenceimplementering
På siden EU DCC Trust List kan man downloade arkivet over signatarcertifikater vedrørende EU's digitale covidcertifikat.

Mobile kontaktopsporings- og varslingsapps

Mobile kontaktopsporings- og varslingsapps hjalp med at reducere spredningen af covid-19 ved at informere folk om, at de havde været i nærheden af personer, der senere blev testet positive for virusset, og opfordre dem til at underrette sundhedsmyndighederne og bede om vejledning.

Brugerne kunne selv vælge at installere kontaktopsporingsapplikationer, som var baseret på Bluetooth-teknologi for at beskytte privatlivets fred.

E-sundhedsnetværket udsendte en fælles EU-værktøjskasse til medlemslandene om kontraktsporingsapplikationer og udarbejdede omfattende retningslinjer og specifikationer for interoperabilitet.

På baggrund af dette oprettede Europa-Kommissionen en EU-dækkende gateway i september 2020 for at gøre det muligt for applikationerne at fungere sammen på tværs af grænserne, og 19 lande sluttede sig gradvist til den. Det gjorde det muligt for brugerne at rejse med én enkelt applikation forbundet med den interoperable gateway og at blive varslet, hvis de blev eksponeret for covid-19 gennem længerevarende tæt kontakt til smittede personer.

De nationale myndigheder nedlagde disse kontaktopsporingsapplikationer, da der ikke længere var behov for dem, og den EU-dækkende gateway blev stoppet i februar 2023.

Fælles dataansvarlige og databeskyttelse

Udvekslingen af data på tværs af grænser mellem nationale kontaktopsporings- og varslingsapps blev defineret i den tilhørende gennemførelsesafgørelse fra Kommissionen. De lande, der deltog i gatewayen, blev repræsenteret af de udpegede nationale myndigheder eller officielle organer og var fælles dataansvarlige for behandlingen i gatewayen.

Kommissionen udarbejdede et dokument med oplysninger om European Federation Gateway Service, som medlemslandene, som dataansvarlige, kunne bruge som input til deres respektive databeskyttelsesvurderinger af udvekslingen af personoplysninger via gatewayen.

Yderligere oplysninger

Al vejledning og alle tekniske dokumenter om kontaktopsporingsapps og EFGS udarbejdet af e-sundhedsnetværket