Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Public Health

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ καθόρισαν κοινή προσέγγιση για ομοιόμορφα και διαλειτουργικά αποδεικτικά εμβολιασμού (πιστοποιητικά εμβολιασμού). Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ συνεργάστηκαν επίσης για αποτελεσματικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων.

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (DCC της ΕΕ ) είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ παραπέμπει συνολικά σε 3 τύπους πιστοποιητικών: εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού ελέγχου.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού προχωρούν στις χώρες της ΕΕ, τα εμβολιασμένα άτομα λαμβάνουν αποδεικτικά εμβολιασμού, τα οποία ονομάζονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι χρήσιμα για τις μετακίνησεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για την υγειονομική περίθαλψη, ιδίως εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαφορετικών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, ενδεχομένως, σε διαφορετικές χώρες. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ απαιτούν πλέον, επίσης, την παρουσίαση των DCC της ΕΕ για εγχώριες καταστάσεις, όπως η πρόσβαση σε εστιατόρια, πολιτιστικούς χώρους και εκδηλώσεις, χώρους εργασίας κ.λπ.

Πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου

Η επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ έχει εγκρίνει ένα κοινό τυποποιημένο σύνολο δεδομένων το οποίο πρέπει να περιέχεται στα πιστοποιητικά του αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου για την COVID-19. Τα κράτη μέλη της ΕΕ απαιτούν συχνά την υποβολή διαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα ως προϋπόθεση για την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και των παραλλαγών του.

Πιστοποιητικό ανάρρωσης

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει ειδικούς ταξιδιωτικούς κανόνες για άτομα που έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Αντί για πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου ή εμβολιασμού, μπορεί να ζητηθεί από τα πρόσωπα αυτά να προσκομίσουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Πλαίσιο εμπιστοσύνης και λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές

Το δίκτυο eHealth δημοσίευσε λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τους μηχανισμούς της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης (μορφότυποι και διαχείριση εμπιστοσύνης, πύλη DCC της ΕΕ, δισδιάστατος γραμμοκωδικός, εφαρμογές, διαχείριση πιστοποιητικών με δημόσιο κλειδί). Επιπλέον, είναι διαθέσιμα η λεπτομερής τεχνική δομή και τα σύνολα τιμών που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο περιεχόμενο των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ. Οι εφαρμογές αναφοράς είναι διαθέσιμες και έχουν δημοσιευτεί ως ανοικτή πηγή.

Οι τεχνικές προδιαγραφές εγκρίθηκαν επίσημα ως εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1073 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2021, όπως τροποποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/2014 της Επιτροπής, της 17ης Νοεμβρίου 2021, την εκτελεστική απόφαση 2021/2301 της Επιτροπής, της 21ης Δεκεμβρίου 2021 και την εκτελεστική απόφαση 2022/483 της 21ης Μαρτίου 2022.

Πιστοποιητικά του υπογράφοντος το έγγραφο (DSC) και πιστοποιητικά της εθνικής αρχής πιστοποίησης (CSCA) διατίθενται για τηλεφόρτωση στη σελίδα EU DCC Trust List (Κατάλογος εμπίστευσης των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid της ΕΕ).

Tο δίκτυο eHealth συνεργάστηκε με οργανισμούς της ΕΕ, την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους φορείς. Επιπλέον εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Η συνεργασία με τρίτες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς συνεχίζεται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για διεθνή διαλειτουργικότητα.

Τρίτες χώρες

Το σύστημα DCC της ΕΕ χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στις χώρες του ΕΟΧ καθώς και σε πολλές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες χώρες μπορούν να προσχωρήσουν στην υποδομή μετά την έκδοση από την Επιτροπή «απόφασης ισοδυναμίας»· οι εν λόγω αποφάσεις είναι ειδικές ανά χώρα.

Μια απόφαση ισοδυναμίας ορίζει ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται από τρίτη χώρα εφαρμόζουν τα πρότυπα και τα τεχνολογικά συστήματα που είναι διαλειτουργικά με το πλαίσιο εμπιστοσύνης του DCC της ΕΕ και επιτρέπουν την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητάς τους, και τα οποία περιέχουν τα δεδομένα που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953. Τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό DCC της ΕΕ, ώστε να διευκολύνεται η δυνατότητα των κατόχων τους να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ένωσης.

Η διαδικασία ένταξης περιγράφεται στη διαδικασία απόφασης ισοδυναμίας για τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID τρίτων χωρών, ο οποίος συμπληρώνεται από τρία παραρτήματα (I. Κατάλογος ελέγχου αξιολόγησης, II. Τεχνική διαδικασία, III. III. Έντυπο αίτησης). Βλ. επίσης πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αμοιβαιότητα και την προστασία των δεδομένων (έκδοση Word).

Η διαδικασία απόφασης ισοδυναμίας

0. Έναρξη

Πρώτη επαφή, προκαταρκτικοί έλεγχοι ετοιμότητας, τεχνικές διευκρινίσεις

 

1. Αυτοαξιολόγηση

Ολοκλήρωση και υποβολή του καταλόγου ελέγχου αξιολόγησης (με κωδικούς δείγματος QR)

Χώρα αιτούντος

2. Τεχνικός έλεγχος

Αξιολόγηση του καταλόγου ελέγχου αξιολόγησης

Επίσημη υποβολή αίτησης για απόφαση ισοδυναμίας* (εάν δεν έχει ήδη υποβληθεί)

Τεχνικός έλεγχος και υποβολή του Παραρτήματος ΙΙΙ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χώρα αιτούντος

3. Απόφαση ισοδυναμίας

Προετοιμασία της απόφασης ισοδυναμίας

Ψηφοφορία στην επιτροπή του κράτους μέλους

Έκδοση και δημοσίευση ως εκτελεστική πράξη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

4. Καταχώριση

Τελική καταχώριση με τα λειτουργικές δοκιμές

Έναρξη λειτουργίας και σύνδεση με την πύλη DCC της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χώρα αιτούντος

* Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ερωτηματολόγιο αμοιβαιότητας και προστασίας των δεδομένων

Νομικές πράξεις

Τεχνικές προδιαγραφές

Οι τεχνικές προδιαγραφές που εγκρίνονται ως εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής είναι κανονιστικές και νομικά δεσμευτικές. Στη συνέχεια παρέχεται ενοποιημένη έκδοση για λόγους ευκολίας.

Οι ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές που δημοσιεύονται ως κατευθυντήριες γραμμές eHN παρέχουν περαιτέρω εξηγήσεις και οδηγίες που συμπληρώνουν τις εγκριθείσες εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής.

Εφαρμογές αναφοράς ανοικτού κώδικα (τρέχουσες εργασίες)
Η σελίδα EU DCC Trust List παρέχει τη δυνατότητα τηλεφόρφωσης του αρχείου των ψηφιακών πιστοποιητικών υπογραφής των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid (EU DCC)

Απόφαση ισοδυναμίας για ψηφιακά πιστοποιητικά COVID τρίτων χωρών

Εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κινητές συσκευές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και να στηρίξουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με τους εξής τρόπους:

  • ενημερώνοντας τους πολίτες αν βρέθηκαν κοντά σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό (για περισσότερο από 15 λεπτά, σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων) και
  • ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ενημερώνουν τις οικείες υγειονομικές αρχές και να ζητούν στήριξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας —μια «πύλη», όπως αποκαλείται.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ευρωπαίοι μπορούν:

  • να ταξιδεύουν με μία και μόνη εφαρμογήεντός της ΕΕ, και
  • να ειδοποιούνται αν ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στη νόσο COVID-19 λόγω παρατεταμένης εγγύτητας ή στενής επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί

Ωστόσο, θα διατηρείται πάντα η ανωνυμία του ατόμου που έχει προσβληθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών εγκαθίστανται προαιρετικά από τους πολίτες και βασίζονται στην τεχνολογία εγγύτητας bluetooth που δεν επιτρέπει την ιχνηλάτηση της θέσης των χρηστών.

Οι εφαρμογές αυτές προειδοποιούν τους χρήστες που βρέθηκαν για ορισμένο χρονικό διάστημα πολύ κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν οι ίδιοι και τα άτομα του περιβάλλοντός τους, για παράδειγμα, με αυτοαπομόνωση και υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διακοπεί ταχέως η μετάδοση της λοίμωξης.

Ωστόσο, η ιδιωτική ζωή και τα δεδομένα των χρηστών των εφαρμογών πρέπει να διασφαλίζονται. Οι εθνικές αρχές θα απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές στο τέλος της πανδημίας και οι χρήστες είναι ελεύθεροι να καταργήσουν την εγκατάστασή τους ανά πάσα στιγμή.

Πώς λειτουργεί το σύστημα διαλειτουργικότητας

Οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν μία και μόνη εφαρμογή και θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, ακόμη κι όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ο διακομιστής της πύλης θα λαμβάνει και θα διαβιβάζει με αποτελεσματικό τρόπο τυχαία αναγνωριστικά μεταξύ των εθνικών εφαρμογών, ώστε να ελαχιστοποιεί τον όγκο των ανταλλασσόμενων δεδομένων.

Στο μέλλον όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην πύλη και να συνδέσουν τις εθνικές τους εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων με το σύστημα, αξιοποιώντας, με τον τρόπο αυτόν, τις πλήρεις δυνατότητες των εν λόγω εφαρμογών ώστε να σπάσει η αλυσίδα των λοιμώξεων από τον κορονοϊό σε διασυνοριακό επίπεδο και να σωθούν ζωές.

Οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ, εκπροσωπούμενες από ορισθείσες εθνικές αρχές ή επίσημους φορείς, είναι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας για την επεξεργασία στην πύλη. Πρέπει να παρέχουν στους χρήστες κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν στην ευρωπαϊκή πύλη ομοσπονδοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΓΚΠΔ (η λεγόμενη «πολιτική περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής»).

Για να στηρίξει τους από κοινού υπευθύνους επεξεργασίας στην τήρηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το άρθρο 35 του ΓΚΠΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε έγγραφο με πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία της ευρωπαϊκής πύλης ομοσπονδοποίησης, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη κατά τις αντίστοιχες εκτιμήσεις επιπτώσεων της προστασίας δεδομένων για σκοπούς ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων μέσω της πύλης. Για να προστατευθεί η ασφάλεια της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, το τμήμα του εγγράφου που περιγράφει τα εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας δεν γνωστοποιείται.

 

Εργαλειοθήκη και κατευθυντήριες γραμμές διαλειτουργικότητας

Στις 16 Απριλίου 2020 οι χώρες της ΕΕ, με την υποστήριξη της Επιτροπής, ενέκριναν εργαλειοθήκη της ΕΕ για τη χρήση εφαρμογών για κινητές συσκευές με σκοπό την ιχνηλάτηση επαφών και την αποστολή ειδοποιήσεων με διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στις 13 Μαΐου 2020, οι χώρες της ΕΕ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές διαλειτουργικότητας για εγκεκριμένες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για κινητές συσκευές στην ΕΕ, ενώ στις 30 Ιουνίου 2020 ενέκριναν σειρά τεχνικών προδιαγραφών.

Βασική αρχή των κατευθυντήριων γραμμών είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται σε μία και μόνη εφαρμογή οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ. Η υπηρεσία της πύλης διαλειτουργικότητας συνδέει το λογισμικό παρασκηνίου (backend) των εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές λειτουργούν απρόσκοπτα στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες της επεξεργασίας στην πύλη καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή.

Περισσότερες πληροφορίες