În 2021, Comisia Europeană și statele membre ale UE au construit cadrul de încredere pentru certificatul digital al UE privind COVID, care a permis eliberarea și verificarea certificatelor comune și interoperabile privind COVID ca dovezi ale vaccinării, testării sau vindecării.
În total, 78 de țări și teritorii sunt conectate la acest sistem, ceea ce a contribuit la protejarea liberei circulații în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. În iunie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încorporat tehnologia UE pentru certificatul digital privind COVID în Rețeaua mondială de certificare sanitară digitală.
Pentru a combate pandemia de COVID-19, Comisia și statele membre ale UE au utilizat, de asemenea, aplicații mobile de depistare a contacților și de avertizare. Aceste instrumente au contribuit la reducerea la minimum a răspândirii virusului la nivel național și transfrontalier și la accelerarea revenirii la o viață normală în UE.
Certificatul digital al UE privind COVID
Certificatul digital al UE privind COVID a reprezentat dovada digitală a faptului că persoanele au fost vaccinate, s-au vindecat sau dețin un rezultat al testului COVID-19. Prin urmare, acest document include 3 tipuri de certificate: de vaccinare, de vindecare și de testare.
Rețeaua de e-sănătate a colaborat cu agențiile UE, cu Comitetul pentru securitate sanitară, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu alte instituții în cadrul unui răspuns coordonat la pandemia de COVID-19, colaborarea concretizându-se inclusiv în implementarea certificatelor privind COVID.
Succesul certificatului digital al UE privind COVID a fost recunoscut în 2023 de Ombudsmanul European, care a acordat Direcțiilor Generale JUST, DG CNECT și SANTE Premiul Ombudsmanului European pentru bună administrare la categoria „Inovare”.
Certificatul digital al UE privind COVID după expirarea Regulamentul (UE) 2021/953
Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și a expirat la 30 iunie 2023.
Comisia Europeană și OMS au semnat un acord administrativ fără caracter obligatoriu prin care convin să colaboreze la adoptarea de către OMS a cadrului referitor la certificatul digital al UE privind COVID și la dezvoltarea în continuare a Rețelei mondiale de certificare digitală a sănătății.
Acest sistem mondial va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea oamenilor din toată lumea împotriva amenințărilor actuale și viitoare la adresa sănătății, inclusiv a pandemiilor.
Pe baza acestui acord, OMS a preluat cadrul pentru certificatul digital al UE privind COVID și a lansat, în iunie 2023, Rețeaua mondială de certificare digitală sanitară. În prezent, rețeaua sprijină doar verificarea certificatelor similare certificatului digital privind COVID.
Cu toate acestea, ea ar putea fi extinsă pentru a cuprinde și alte utilizări, cum ar fi digitalizarea certificatului internațional de vaccinare sau profilaxie, verificarea prescripțiilor la nivel transfrontalier, fișa internațională a pacienților, verificarea certificatelor de vaccinare în interiorul și în afara granițelor și certificarea profesioniștilor din domeniul sănătății publice (prin intermediul Academiei OMS).
Recomandarea Consiliului adoptată pe 27 iunie 2023 încurajează toate statele membre să se alăture sistemului OMS și să continue să elibereze, la cerere, certificate privind COVID-19.
Perioada de tranziție
Recomandarea Consiliului adoptată în iunie 2023 salută intenția Comisiei de a menține portalul UE pentru o perioadă de tranziție care se încheie la sfârșitul lunii decembrie 2023. Acest lucru va oferi suficient timp statelor membre ale UE, țărilor terțe și teritoriilor conectate la portal pentru a efectua modificările și a lua măsurile necesare pentru a se conecta la Rețeaua mondială de certificare digitală sanitară.
În timpul perioadei de tranziție, cele două sisteme vor fi sincronizate, astfel încât certificatele să poată fi verificate independent de portalul la care este conectată țara emitentă și țara de verificare, cu condiția ca certificatele să fi fost eliberate pe baza unor standarde și sisteme tehnologice. Aceste sisteme trebuie să fie interoperabile cu cadrul de încredere al portalului UE care să permită verificarea autenticității, valabilității și integrității acestora.
Texte juridice
Cadrul de încredere și specificațiile tehnice detaliate
Rețeaua de e-sănătate a publicat specificații tehnice detaliate care descriu mecanismele de interoperabilitate a certificatelor de vaccinare, testare și vindecare. Specificațiile sunt disponibile mai jos.
Implementările de referință au fost publicate și sunt disponibile ca sursă deschisă.
Specificațiile tehnice au fost adoptate ca decizii de punere în aplicare ale Comisiei. Oferim mai jos o versiune consolidată, pentru a facilita consultarea. Rețeaua mondială de certificare digitală a sănătății a OMS preia, de asemenea, aceste specificații tehnice.
Următoarele specificații tehnice, publicate sub forma unor orientări ale Rețelei de e-sănătate, oferă explicații și instrucțiuni suplimentare care completează deciziile de punere în aplicare adoptate de Comisie.
- Seturi de valori (ex. specificații pentru codificarea vaccinurilor, alte coduri de țară), în completarea celor incluse în deciziile de punere în aplicare ale Comisiei. Puteți consulta și implementarea lor cu sursă deschisă.
- Volumul 1: Formate și gestionarea cadrului de încredere
- Volumul 2: Portalul dedicat certificatelor digitale ale UE privind COVID
- Volumul 3: Specificații pentru codul de bare 2D
- Volumul 4: Aplicații pentru certificatele digitale ale UE privind COVID
- Volumul 5: Guvernanța certificatelor cu cheie publică
- Normele de validare EU DCC
- Validarea certificatelor digitale ale UE privind COVID în contextul transportului aerian
- Un set standardizat comun de date care trebuie incluse în certificatele de testare pentru COVID-19 (adoptat de Comitetul pentru securitate sanitară)
- Orientări referitoare la utilizarea certificatelor digitale privind COVID în contextul rezervării de călătorii și al rezervărilor online
- Procesul de identificare a anomaliilor din certificate – cele mai bune practici actuale
- Model: versiunea tipărită a certificatului digital al UE privind COVID
- Revocarea EU DCC – Comunicarea B2A între sistemul back-end și aplicații
Implementări de referință cu sursă deschisă
Pagina dedicată Listei de încredere EU DCC permite descărcarea arhivei cu certificate de semnatar digital (CSD) și cu certificate de Autoritate Națională de Certificare pentru Semnătură (CSCA).
Aplicații mobile de depistare a contacților și de avertizare
Aplicațiile mobile de depistare a contacților și de avertizare au contribuit la reducerea răspândirii COVID-19, informând persoanele care au intrat în contact cu persoane care au fost ulterior testate pozitiv pentru virus și încurajându-le să informeze autoritățile din domeniul sănătății și să solicite sprijin.
Utilizatorii ar putea instala în mod voluntar aplicații de depistare a contacților, care se bazează pe tehnologia Bluetooth de urmărire a proximității pentru a proteja viața privată.
Rețeaua de e-sănătate a emis un set de instrumente comun al UE pentru statele membre cu privire la aplicațiile de urmărire a contractelor și a elaborat orientări și specificații cuprinzătoare în materie de interoperabilitate.
Pe această bază, Comisia Europeană a lansat, în septembrie 2020, un portal la nivelul UE pentru a permite interoperabilitatea transfrontalieră între aplicații. 19 țări s-au conectat treptat la acesta. Acest lucru a permis utilizatorilor să călătorească cu o singură aplicație conectată la portalul de interoperabilitate și să fie avertizați dacă sunt expuși la COVID-19 prin contact prelungit sau strâns cu persoanelor infectate.
Autoritățile naționale au întrerupt aceste aplicații de depistare a contacților atunci când nu mai erau necesare, iar portalul la nivelul UE a încetat să mai funcționeze în februarie 2023.
Controlul comun și protecția datelor
Schimbul transfrontalier de date între aplicațiile mobile naționale de depistare a contacților și de avertizare a fost definit în decizia de punere în aplicare corespunzătoare a Comisiei. Țările UE participante, reprezentate de autoritățile naționale sau de organismele oficiale desemnate, sunt operatori asociați pentru prelucrarea în cadrul portalului federativ.
Comisia Europeană a pregătit un document care oferă informații cu privire la serverul european de acces pentru interoperabilitate (EFGS), pe care statele membre, în calitate de operatori, le-ar putea utiliza ca o contribuție la propria evaluare a impactului asupra protecției datelor pentru schimbul de date cu caracter personal prin intermediul serverului.
Informații suplimentare
- Comunicat de presă: Coronavirus: gateway-ul de interoperabilitate al UE intră în funcțiune, primele aplicații de depistare a contacților și de avertizare sunt legate la sistem
- Comunicat de presă: Comisia începe testarea pasarelei de interoperabilitate destinate aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare
- Întrebări și răspunsuri: o abordare comună pentru aplicații mobile sigure și eficiente de urmărire a contactelor în întreaga UE
- Studiu privind depistarea digitală a contacților
- Garantarea protecției datelor