Gå direkt till innehållet
Public Health

E-hälsa och covid-19

År 2021 enades EU-kommissionen och medlemsländerna om ett gemensamt system för EU:s digitala covidintyg som kan användas som bevis på vaccination, testning och tillfrisknande från covid-19.

I nuläget är 78 länder och territorier anslutna till systemet som bidrog till att upprätthålla den fria rörligheten inom EU under pandemin. I juni 2023 inrättade WHO ett globalt nätverk för digitala hälsointyg, som bygger på den grund som lagts av EU:s digitala covidintyg.

Kommissionen och medlemsländerna använde också smittspårningsappar för att minska smittspridningen. Verktygen bidrog till att minska smittspridningen både inom och mellan länder och påskynda återgången till en normal tillvaro i EU.

EU:s digitala covidintyg

EU:s digitala covidintyg var ett digitalt bevis på vaccination, testning och tillfrisknande från covid-19. Intyget som omfattade därmed tre sorters intyg:  vaccination, testning och tillfrisknande från covid-19.

Nätverket för e-hälsa samarbetade med EU-myndigheterna, EU:s hälsosäkerhetskommitté,WHO och andra institutioner för att samordna insatserna vid covid-19, inbegripet covidintygen.

Att EU:s digitala covidintyg varit en framgång bekräftades 2023 när ombudsmannens pris för god förvaltning i kategorin innovation delades ut till tre av kommissionens generaldirektorat – GD JUST (rättsliga frågor), GD CNECT (kommunikationsnät, innehåll och teknik) och GD SANTE (folkhälsa).

EU:s digitala covidintyg när förordning (EU) 2021/953 upphört att gälla

Förordningen om EU:s digitala covidintyg trädde i kraft den 1 juli 2021 och upphörde att gälla den 30 juni 2023.

EU-kommissionen och WHO har undertecknat en icke-bindande administrativ överenskommelse om samarbete när EU:s digitala certifikatsystem för covidintyg överförs till WHO och det globala nätverket för digitala hälsointyg vidareutvecklas.

Det globala nätverket underlättar global rörlighet och bidrar till att skydda människor i hela världen från pågående och framtida hälsohot, bland annat pandemier.

Utifrån överenskommelsen har WHO utgått från EU:s system för digitala covidintyg och lanserade det globala nätverket för digitala hälsointyg i juni 2023. I nuläget kan det globala nätverket bara kontrollera intyg liknande EU:s digitala covidintyg.

Men det kan utvidgas till att omfatta andra användningsområden, som digitalisering av det internationella vaccinations- eller profylaxintyget, kontroll av gränsöverskridande recept, den internationella patientöversikten, kontroll av vaccinationsintyg inom och mellan länder och certifiering av offentlig hälso- och sjukvårdspersonal (genom WHO-akademin).

Rådets rekommendation från den 27 juni 2023 uppmuntrar alla medlemsländer att ansluta sig till WHO-systemet och att fortsätta att utfärda covidintyg på begäran.

Övergångsperiod

Rådets rekommendation som antogs i juni 2023 välkomnar kommissionens avsikt att behålla EU:s nätsluss under en övergångsperiod fram till slutet av december 2023. Det möjliggör en smidig övergång för medlemsländerna och länder och territorier utanför EU när de ansluter sig till WHO:s globala nätverk för digitala hälsointyg.

Under övergångsperioden kommer de två systemen att synkroniseras så att intygen kan kontrolleras oberoende av vilken nätsluss utfärdande och kontrollerande land är anslutna till, under förutsättning att intyget utfärdats på grundval av standarder och tekniska system som är interoperabla med EU:s nätsluss tillitsramverk och gör det möjligt att kontrollera deras äkthet, giltighet och integritet.

Lagtexter

Tillitsramverk och detaljerade tekniska specifikationer

Nätverket för e-hälsa har offentliggjort detaljerade tekniska specifikationer som beskriver mekanismer för interoperabla intyg om vaccination mot, testning för och tillfrisknande från covid-19. Specifikationerna hittar du nedan.

Referensprogramvara har offentliggjorts och är tillgänglig med öppen källkod.

Tekniska specifikationer har antagits som kommissionens genomförandebeslut. Nedan ges en konsoliderad version i upplysningssyfte. WHO:s nätverk för digitala hälsointyg bygger på samma tekniska specifikationer.

Följande tekniska specifikationer har publicerats som föreskrifter i nätverket för e-hälsa med ytterligare förklaringar och instruktioner som kompletterar kommissionens antagna genomförandebeslut.

Referensprogramvara med öppen källkod
På webbsidan EU DCC Trust List går det att ladda ner förteckningen med signeringscertifikat för EU:s digitala covidintyg (EU DCC).

Smittspårningsappar

Smittspårningsappar har bidragit till att minska smittspridningen genom att upplysa användarna om de hade varit närheten av någon som testat positivt för covid-19 och uppmana dem att kontakta sjukvården för rådgivning.

Apparna var helt frivilliga att använda och använde Bluetooth-teknik för att skydda den personliga integriteten.

Nätverket för e-hälsa utfärdade en gemensam verktygslåda för smittspårningsappar och tog fram heltäckande riktlinjer och specifikationer.

Med detta som utgångspunkt tog kommissionen fram en EU-nätsluss i september 2020. Nätslussen tillät gränsöverskridande interoperabilitet mellan appar och 19 länder anslöt sig efter hand. Användarna kunde resa med en enda app som var uppkopplad mot nätslussen och varnade dem om de kommit i kontakt med en smittad person.

De nationella myndigheterna tog bort apparna när de inte längre behövdes, och EU:s nätsluss togs ur bruk i februari 2023.

Gemensamt personuppgiftsansvar och dataskydd

Det gränsöverskridande utbytet av data mellan nationella smittspårningsappar reglerades i kommissionens genomförandebeslut. De deltagande länderna, som företräddes av nationella myndigheter eller offentliga organ, var gemensamt personuppgiftsansvariga för nätslussens uppgiftsbehandling.

Kommissionen utarbetade ett dokument om den europeiska samordnade nätslusstjänsten som medlemsländerna som personuppgiftsansvariga kunde använda vid den egna konsekvensbedömningen avseende dataskydd vid utbyte av personuppgifter via nätslussen.

Läs mer

Vägledning och tekniska dokument om smittspårningsappar och europeisk samordnad nätslusstjänst av nätverket för e-hälsa