Siirry pääsisältöön
Public Health

Euroopan komissio ja EU:n jäsenvaltiot perustivat vuonna 2021 EU:n digitaalisen koronatodistuksen luottamuskehyksen. Sen avulla voitiin myöntää ja todentaa rokotuksesta, testistä tai parantumisesta annettavia yhteisiä ja yhteentoimivia koronatodistuksia.

EU:n koronatodistusjärjestelmään on liittynyt kaikkiaan 78 maata ja aluetta. Järjestelmällä edistettiin vapaan liikkuvuuden turvaamista EU:ssa koronaviruspandemian aikana. Maailman terveysjärjestö (WHO) sisällytti kesäkuussa 2023 EU:n koronatodistusteknologian maailmanlaajuiseen digitaalisia terveystodistuksia koskevaan verkostoon.

Lisäksi komissio ja EU:n jäsenvaltiot käyttivät koronaviruspandemian torjunnassa kontaktien jäljitys- ja varoitussovelluksia. Näiden välineiden avulla voitiin kansallisesti ja maiden rajojen yli minimoida viruksen leviäminen ja nopeuttaa paluuta normaaliin elämään EU:n alueella.

EU:n digitaalinen koronatodistus

EU:n digitaalinen koronatodistus oli digitaalinen todiste siitä, että henkilö oli saanut rokotuksen, parantunut tartunnasta tai saanut koronatestituloksen. EU:n koronatodistus kattaa siis kolme todistusta: rokotus-, parantumis- ja testaustodistuksen.

Sähköisten terveyspalvelujen verkosto teki yhteistyötä EU:n virastojen, terveysturvakomiteanMaailman terveysjärjestön (WHO) ja muiden toimielinten kanssa koronapandemian koordinoidussa torjunnassa, kuten esimerkiksi koronatodistusjärjestelmän toteuttamisessa.

Euroopan oikeusasiamies tunnusti vuonna 2023 EU:n digitaalisen koronatodistuksen menestyksen myöntämällä oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosastolle, viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosastolle ja terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosastolle Euroopan oikeusasiamiehen hyvän hallinnon palkinnon innovaatiokategoriassa.

EU:n digitaalinen koronatodistus asetuksen (EU) 2021/953 voimassaolon päättymisen jälkeen

EU:n digitaalista koronatodistusta koskevaa asetusta sovellettiin 1.7.2021–30.6.2023.

Euroopan komissio ja WHO ovat allekirjoittaneet ei-sitovan hallinnollisen järjestelyn, jossa ne sopivat yhteistyöstä WHO:n ottaessa käyttöön EU:n digitaalista koronatodistusta koskevan kehyksen sekä maailmanlaajuisen digitaalisia terveystodistuksia koskevan verkoston jatkokehittämisessä.

Tämän globaalin järjestelmän avulla helpotetaan maailmanlaajuista liikkuvuutta ja suojellaan ihmisiä ympäri maailman nykyisiltä ja tulevilta terveysuhkilta, kuten pandemioilta.

Tähän sopimukseen perustuen WHO otti käyttöön EU:n digitaalista koronatodistusta koskevan kehyksen ja perusti kesäkuussa 2023 maailmanlaajuisen digitaalisia terveystodistuksia koskevan verkoston (GDHCN). GDHCN tukee tällä hetkellä vain EU:n digitaalisen koronatodistuksen kaltaisia todistuksia.

Verkostoa voitaisiin kuitenkin laajentaa myös muihin käyttökohteisiin, kuten WHO:n kansainvälisten rokotustodistusten digitalisointiin, rajatylittävien lääkemääräysten varmentamiseen, kansainväliseen potilastietojen yhteenvetoon, rokotustodistusten todentamiseen valtioiden sisällä ja yli rajojen sekä julkisen terveydenhuollon ammattilaisten sertifiointiin (WHO:n akatemian kautta).

Neuvoston suosituksessa, joka annettiin 27. kesäkuuta 2023, kaikkia jäsenvaltioita kannustetaan liittymään WHO:n järjestelmään ja jatkamaan koronatodistusten myöntämistä niitä pyydettäessä.

Siirtymäkausi

Neuvoston suosituksessa, joka annettiin kesäkuussa 2023, neuvosto ilmaisee tyytyväisyytensä komission aikomukseen ylläpitää EU:n palveluväylää siirtymäkauden ajan joulukuun 2023 loppuun saakka. Näin EU-mailla ja EU:n palveluväylään liittyneillä kolmansilla mailla ja alueilla on riittävästi aikaa tehdä tarvittavat muutokset ja toimet voidakseen liittyä maailmanlaajuisen digitaalisia terveystodistuksia koskevaan verkostoon.

Siirtymäkauden aikana nämä kaksi järjestelmää synkronoidaan siten, että todistukset voidaan todentaa riippumatta siitä, kumpaan palveluväylään todistuksia myöntävä ja todentava maa on liittynyt. Edellytyksenä on, että kyseiset todistukset on myönnetty standardien ja sellaisten teknisten järjestelmien perusteella, jotka ovat yhteentoimivia EU:n palveluväylän luottamuskehyksen kanssa ja joiden avulla niiden aitous, pätevyys ja eheys voidaan todentaa.

Oikeudelliset asiakirjat

Luottamuskehys ja tekniset eritelmät

Sähköisten terveyspalvelujen verkosto on julkaissut yksityiskohtaiset tekniset eritelmät, joissa kuvataan rokotus-, testaus- ja parantumistodistusten yhteentoimivuuden menetelmät. Eritelmät ovat saatavilla jäljempänä.

Viitetoteutuksia on julkaistu avoimen lähdekoodin sovelluksina.

Tekniset eritelmät on annettu komission täytäntöönpanopäätöksinä. Linkki konsolidoituun tekstiin on alla. Myös WHO:n maailmanlaajuinen digitaalisia terveystodistuksia koskeva verkosto ottaa nämä tekniset eritelmät huomioon.

Seuraavissa sähköisten terveyspalvelujen verkoston julkaisemissa suuntaviivoissa on komission täytäntöönpanopäätöksiä täydentäviä selityksiä ja ohjeita.

Avoimen lähdekoodin viitetoteutukset
EU:n koronatodistusjärjestelmän luotetusta luettelosta voi ladata EU:n digitaalisen koronatodistuksen allekirjoittaneiden varmenteet.

Kontaktinjäljitys- ja varoitussovellukset

Kontaktien jäljitys- ja varoitussovellukset auttoivat vähentämään koronaviruksen leviämistä ilmoittamalla käyttäjille, jos he olivat olleet positiivisen koronavirustestituloksen saaneen henkilön lähellä, ja kehottamalla heitä ilmoittamaan asiasta terveysviranomaisille ja pyytämään tukea.

Kontaktien jäljityssovellusten asentaminen oli vapaaehtoista. Sovellukset perustuivat Bluetooth-lähietäisyysteknologiaan yksityisyyden suojaamiseksi.

Sähköisten terveyspalvelujen verkosto on julkaissut yhteisen EU:n välineistön kontaktien jäljityssovelluksia käyttäville jäsenvaltioille ja laatinut kattavat yhteentoimivuutta koskevat ohjeet ja eritelmät.

Euroopan komissio otti syyskuussa 2020 käyttöön EU:n laajuisen palveluväylän, joka mahdollisti eri maiden sovellusten välisen yhteentoimivuuden. Palveluväylään liittyi asteittain 19 maata. Näin käyttäjät saattoivat matkustaa käyttäen vain yhtä sovellusta, joka oli liitetty yhdyskäytäväpalveluun, ja saada varoituksen, jos he olivat altistuneet koronavirukselle oltuaan pitkäaikaisesti tai läheisessä kontaktissa tartunnan saaneeseen henkilöön.

Kansalliset viranomaiset lopettivat kontaktien jäljityssovellusten käytön, kun niitä ei enää tarvittu, ja EU:n laajuinen palveluväylä suljettiin helmikuussa 2023.

Yhteinen rekisterinpito ja tietosuoja

Rajatylittävä tietojenvaihto kansallisten kontaktien jäljitys- ja varoitussovellusten välillä määriteltiin asianomaisessa komission täytäntöönpanopäätöksessä. Yhdyskäytäväpalveluun osallistuvien maiden nimetyt kansalliset viranomaiset tai viralliset elimet toimivat yhteisrekisterinpitäjinä yhdyskäytäväpalvelun tietojenkäsittelyssä.

Euroopan komissio laati yhdyskäytäväpalvelua koskevan ohjeasiakirjan, jota jäsenvaltiot voivat rekisterinpitäjinä hyödyntää omassa arvioinnissaan siitä, mitä vaikutuksia henkilötietojen vaihtamisella yhdyskäytäväpalvelun kautta on tietosuojaan.

Lisätietoa

Kaikki sähköisten terveyspalvelujen verkoston laatimat kontaktien jäljityssovelluksia ja EU:n yhdyskäytäväpalvelua koskevat ohjeet ja tekniset asiakirjat