Skip to main content
Logotip Europske komisije
Public Health

Elektroničke prekogranične zdravstvene usluge

Infrastruktura digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI) europskim građanima omogućuje kontinuitet zdravstvene skrbi dok putuju drugim državama članicama Unije, a državama članicama Unije omogućuje razmjenu zdravstvenih podataka na siguran, učinkovit i interoperabilan način. Dostupne usluge lako su prepoznatljive po nazivu „Moje zdravlje @ EU” (eng. „My Health @ EU”).

ehdsi_logo_en.png

 

U svim državama članicama Europske unije u tijeku je uvođenje dviju elektroničkih prekograničnih zdravstvenih usluga:

  • e-recept i e-izdavanje lijekova (Smjernice mreže e-zdravstva o e-receptima, napomene o izdanju) građanima Unije omogućuju da lijekove preuzmu u ljekarnama u drugim državama članicama Unije zahvaljujući elektroničkom prijenosu recepta iz zemlje boravišta u kojoj su osigurani u zemlju kojom putuju
  • sažetak medicinskih podataka o pacijentu (Smjernice mreže e-zdravstva o sažetku medicinskih podataka o pacijentu, napomene o izdanju) sadržava važne informacije o zdravlju pacijenta, npr. o alergijama, lijekovima koje uzima, prethodnim bolestima, operacijama itd., i dio je elektroničkog zdravstvenog zapisa. Digitalni sažetak medicinskih podataka o pacijentu liječniku omogućuje da na svojem jeziku dobije bitne informacije o pacijentu koji dolazi iz druge države članice i možda govori drugim jezikom.
    S vremenom će u cijeloj Uniji biti dostupni i medicinske snimke, laboratorijski rezultati te otpusna pisma, a kasnije i cjeloviti zdravstveni zapisi. Sve države članice mogu se uključiti u razmjenu e-recepata i sažetaka medicinskih podataka o pacijentu.

Do 2025. obje će se usluge postupno uvesti u 25 država članica Unije: Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj.

U kojim su zemljama dostupne koje usluge?

Zdravstvenim podacima građana iz sljedećih zemalja:mogu, u obliku sažetka medicinskih podataka o pacijentu, pristupiti liječnici iz sljedećih zemalja:
ČeškaLuksemburg, Hrvatska, Portugal, Francuska, Nizozemska
MaltaLuksemburg, Portugal, Hrvatska, Češka, Francuska
PortugalMalta, Hrvatska, Luksemburg, Francuska, Češka, Španjolska, Estonija, Nizozemska
HrvatskaMalta, Portugal, Češka, Luksemburg, Francuska
ŠpanjolskaPortugal, Francuska
LuksemburgČeška, Francuska i Nizozemska
EstonijaPortugal, Francuska, Luksemburg
Liječnici iz sljedećih zemalja:mogu pristupiti zdravstvenim podacima građana iz sljedećih zemalja:
HrvatskaČeška, Malta, Portugal
LuksemburgČeška, Malta, Portugal, Hrvatska, Estonija
MaltaPortugal, Hrvatska
Portugal (internetske stranice Nacionalne zdravstvene službe (Serviço Nacional de Saúde, SNS) i internetske stranice zajedničke službe ministarstva zdravstva (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS)Malta, Hrvatska, Češka, Španjolska, Estonija
ČeškaHrvatska, Malta, Portugal, Luksemburg
FrancuskaČeška, Malta, Portugal, Hrvatska, Španjolska, Luksemburg, Estonija
ŠpanjolskaPortugal
NizozemskaČeška, Portugal, Luksemburg
EstonijaPortugal
Građani sljedećih zemalja:mogu s pomoću e-recepta podići lijekove u ljekarnama u sljedećim zemljama:
HrvatskaFinska, Estonija, Portugal, Poljska, Španjolska
EstonijaFinska, Hrvatska, Portugal, Španjolska
FinskaEstonija, Hrvatska, Portugal, Poljska
Portugal (internetske stranice Nacionalne zdravstvene službe (Serviço Nacional de Saúde, SNS) i internetske stranice zajedničke službe ministarstva zdravstva (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS)Estonija, Finska, Hrvatska, Španjolska, Poljska
ŠpanjolskaPortugal, Hrvatska
PoljskaFinska
Ljekarnici u sljedećim zemljama:prihvaćaju e-recepte građana iz sljedećih zemalja:
HrvatskaFinska, Estonija, Portugal, Španjolska
EstonijaFinska, Hrvatska, Portugal
FinskaEstonija, Portugal, Hrvatska, Poljska
PortugalFinska, Hrvatska, Estonija, Španjolska
ŠpanjolskaPortugal, Hrvatska
PoljskaFinska, Estonija, Hrvatska, Portugal

Upravljanje i financiranje

Infrastruktura digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI) olakšava prekograničnu razmjenu zdravstvenih podataka, među ostalim sažetaka medicinskih podataka o pacijentu i e-recepata. U okviru „osnovnih usluga” Europska komisija državama članicama Unije stavlja na raspolaganje zajedničku IKT infrastrukturu i međusektorske usluge (terminologija, interoperabilnost itd.). Države članice zatim, uz financijsku pomoć u okviru telekomunikacijskog dijela Instrumenta za povezivanje Europe (2015. – 2020.) i u okviru programa „EU za zdravlje” za razdoblje 2021. – 2027., mogu uvesti „generičke usluge” za povezivanje nacionalnih sustava e-zdravstva putem „nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo (NCPeH)”.

Zemlje sudionice u stručnu skupinu država članica EU-a za infrastrukturu digitalnih usluga e-zdravstva (e-HMSEG) imenuju rukovoditelje odgovorne za rad nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo. Oni sudjeluju u uvođenju i radu prekogranične infrastrukture e-zdravstva i zaduženi su za uspostavu nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo.

Odbor za operativno upravljanje e-zdravstvom (e-HOMB) sastoji se od predstavnika unutarnjih službi Europske komisije i predsjedatelja e-HMSEG-a. Nadzire pružanje usluga i donosi taktičke i operativne odluke o e-HDSI-ju.

Komunikacijski materijali

Povezane informacije: