Skip to main content
Logotip Europske komisije
Public Health

Elektroničke prekogranične zdravstvene usluge

Infrastruktura digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI) europskim građanima omogućuje kontinuitet zdravstvene skrbi dok su na putovanjima u drugim državama članicama Unije, a državama članicama Unije omogućuje razmjenu zdravstvenih podataka na siguran, učinkovit i interoperabilan način. Dostupne usluge lako su prepoznatljive po nazivu „Moje zdravlje @ EU” (eng. „My Health @ EU”).

ehdsi_logo_en.png

 

U svim državama članicama Europske unije u tijeku je uvođenje dviju elektroničkih prekograničnih zdravstvenih usluga:

  • e-recept i e-izdavanje lijekova (Smjernice mreže e-zdravstva o e-receptima), koji građanima Unije omogućuju da lijekove preuzmu u ljekarnama u drugim državama članicama Unije zahvaljujući elektroničkom prijenosu recepta iz njihove zemlje boravišta u kojoj su osigurani, u zemlju putovanja.
  • sažetak medicinskih podataka o pacijentu (Smjernice mreže e-zdravstva o sažetku medicinskih podataka o pacijentu, napomene uz izdanje), koji sadržava važne informacije o zdravlju pacijenta, npr. o alergijama, lijekovima koje uzima, prethodnim bolestima, operacijama itd., i dio je elektroničkog zdravstvenog zapisa. Digitalni sažetak medicinskih podataka o pacijentu liječniku omogućuje da na svojem jeziku dobije bitne informacije o pacijentu koji dolazi iz druge države članice i možda govori drugim jezikom.
    S vremenom će se u cijeloj Uniji razmjenjivati i medicinske snimke, laboratorijski rezultati te otpusna pisma, a kasnije i cjeloviti zdravstveni zapisi. Sve države članice mogu se uključiti u razmjenu e-recepata i sažetaka medicinskih podataka o pacijentu.

Do 2025. obje će se usluge postupno uvesti u 25 država članica Unije: Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj.

U kojim su zemljama dostupne koje usluge?

Zdravstvenim podacima građana iz sljedećih zemalja:mogu, u obliku sažetka medicinskih podataka o pacijentu, pristupiti liječnici iz sljedećih zemalja:
ČeškaLuksemburg, Hrvatska, Portugal, Francuska
MaltaLuksemburg, Portugal, Hrvatska, Češka, Francuska
PortugalMalta, Hrvatska, Luksemburg, Francuska, Češka, Španjolska
HrvatskaMalta, Portugal, Češka, Luksemburg, Francuska
ŠpanjolskaPortugal
Liječnici iz sljedećih zemalja:mogu pristupiti zdravstvenim podacima građana iz sljedećih zemalja:
HrvatskaČeška, Malta, Portugal
LuksemburgČeška, Malta, Portugal, Hrvatska
MaltaPortugal, Hrvatska
Portugal (internetske stranice Nacionalne zdravstvene službe (Serviço Nacional de Saúde, SNS) i internetske stranice zajedničke službe ministarstva zdravstva (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS)Malta, Hrvatska, Češka, Španjolska
ČeškaHrvatska, Malta, Portugal
FrancuskaČeška, Malta, Portugal, Hrvatska
ŠpanjolskaPortugal
NizozemskaČeška, Portugal
Građani sljedećih zemalja:mogu s pomoću e-recepta podići lijekove u ljekarnama u sljedećim zemljama:
HrvatskaFinska, Estonija, Portugal
EstonijaFinska, Hrvatska
FinskaEstonija, Hrvatska, Portugal
Portugal (internetske stranice Nacionalne zdravstvene službe (Serviço Nacional de Saúde, SNS) i internetske stranice zajedničke službe ministarstva zdravstva (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS)Estonija, Finska, Hrvatska
Ljekarnici u sljedećim zemljama:prihvaćaju e-recepte građana iz sljedećih zemalja:
HrvatskaFinska, Estonija, Portugal
EstonijaFinska, Hrvatska, Portugal
FinskaEstonija, Portugal, Hrvatska
PortugalFinska, Hrvatska

Upravljanje i financiranje

Infrastruktura digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI) olakšava prekograničnu razmjenu zdravstvenih podataka, među ostalim sažetaka medicinskih podataka o pacijentu i e-recepata. U okviru „osnovnih usluga” Europska komisija državama članicama Unije stavlja na raspolaganje zajedničku IKT infrastrukturu i međusektorske usluge (terminologija, interoperabilnost itd.). Države članice zatim, uz financijsku pomoć u okviru telekomunikacijskog dijela Instrumenta za povezivanje Europe (2015. – 2020.) i u okviru programa „EU za zdravlje” za razdoblje 2021. – 2027., mogu uvesti „generičke usluge” za povezivanje nacionalnih sustava e-zdravstva putem „nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo (NCPeH)”.

Zemlje sudionice u stručnu skupinu država članica EU-a za infrastrukturu digitalnih usluga e-zdravstva (e-HMSEG) imenuju rukovoditelje odgovorne za rad nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo. Oni sudjeluju u uvođenju i radu prekogranične infrastrukture e-zdravstva i zaduženi su za uspostavu nacionalnih kontaktnih točaka za e-zdravstvo.

Odbor za operativno upravljanje e-zdravstvom (e-HOMB) sastoji se od predstavnika unutarnjih službi Europske komisije i predsjedatelja e-HMSEG-a. Nadzire pružanje usluga i donosi taktičke i operativne odluke o e-HDSI-ju.

Komunikacijski materijali

Povezane informacije: