Direct la conținutul principal
Public Health

Sănătatea mintală

O abordare cuprinzătoare a UE privind sănătatea mintală

În discursul privind starea Uniunii Europene din 2022, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat intenția Comisiei de a prezenta „o nouă inițiativă referitoare la sănătatea mintală” în 2023.

La 7 iunie 2023, Comisia a adoptat comunicarea privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, care va ajuta statele membre și părțile interesate să ia măsuri rapide pentru a face față provocărilor în acest domeniu.

Această comunicare reprezintă un punct de plecare pentru o nouă abordare. În urma unei ample consultări cu statele membre, cu părțile interesate și cu cetățenii, a fost elaborată o abordare cuprinzătoare, multipartită și axată pe prevenție în ceea ce privește sănătatea mintală.

În această nouă abordare, sănătatea mintală este strâns legată de mai multe domenii de politică, cum ar fi ocuparea forței de muncă, educație, cercetare, digitalizare, planificare urbană, cultură, mediu și climă. Această abordare transsectorială urmărește să pună sănătatea fizică pe picior de egalitate cu sănătatea mintală.

Inițiativa se bazează pe politicile, abordările și acțiunile existente. Cele 20 de inițiative emblematice ale comunicării, care identifică oportunități de finanțare în valoare de 1,23 miliarde EUR, vor sprijini în mod direct și indirect statele membre în realizarea unei abordări cuprinzătoare a sănătății mintale.

Cu ocazia Săptămânii europene a sănătății mintale din 2024, Comisia a publicat cadrul de urmărire al Comunicării privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale.

Punerea în aplicare a acestei abordări se bazează pe acțiuni concrete în beneficiul cetățenilor și al sistemelor de sănătate la nivel de țară, care vor fi conduse de autoritățile naționale și de părțile interesate, beneficiind de coordonare și sprijin orizontal din partea Comisiei, în colaborare cu parteneri internaționali precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Crucea Roșie Internațională și Semiluna Roșie și UNICEF.

Acest cadru de urmărire permite actualizări periodice cu privire la punerea în aplicare a acțiunilor care decurg din Comunicarea privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale.

Situația sănătății mintale în Europa

Ediția din 2023 a raportului privind profilurile de țară în domeniul sănătății, elaborat în contextul „stării sănătății în UE” de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate (Observatorul), oferă o sinteză a situației sănătății mintale în toate statele membre ale UE, Norvegia și Islanda.

Îngrijorările, anxietatea și sentimentul de depresie, cauzate de efectele devastatoare ale pandemiei, ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, de schimbările climatice și pierderea biodiversității, de șomaj sau de creșterea costului vieții, presiunile din sfera digitală și platformele de comunicare socială au degradat nivelul deja precar al sănătății mintale, în special în rândul copiilor și al tinerilor.

Problemele de sănătate mintală afectează în mod diferit grupurile de populație, depresia fiind mai răspândită în rândul femeilor și al grupurilor de populație cu venituri și niveluri de educație mai mici.

În sondajul Eurobarometru privind sănătatea mintală din octombrie 2023, s-a subliniat necesitatea de a acționa în acest domeniu. Aproape jumătate dintre respondenți (46 %) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar fi stările de depresie sau anxietate.

Unul din doi cetățeni care s-au confruntat cu o problemă de sănătate mintală nu a solicitat ajutor de specialitate.

Deja înainte de pandemia de COVID-19, 1 din 6 cetățeni din UE suferea de probleme de sănătate mintală, ceea ce reprezintă un cost de 4 % din PIB.

Costurile totale legate de problemele de sănătate mintală este estimat la peste 4 % din PIB (peste 600 de miliarde EUR) în cele 27 de țări ale UE și Regatul Unit (raportul „Health at a Glance Europe” din 2018).

Raportul „Health at a Glance” din 2022 a arătat că aproape unul din doi tineri europeni vorbește de nevoi nesatisfăcute în materie de îngrijire a sănătății mintale, iar ponderea tinerilor care prezintă simptome de depresie a crescut de peste două ori în mai multe țări ale UE în timpul pandemiei.

Prin urmare, este necesar să se continue investițiile în reformele legate de sănătatea mintală și sistemele de sănătate, inclusiv în forța de muncă din acest sector, și să se pună capăt stigmatizării și discriminării în domeniu.

Amploarea provocărilor actuale justifică luarea de măsuri suplimentare pentru a preveni efectele de durată asupra generațiilor mai tinere.

Acest lucru necesită o reorientare a priorităților către prevenție, inclusiv prin abordarea factorilor de risc comportamentali și a factorilor determinanți sociali, de mediu și comerciali, precum și prin punerea în aplicare a unor inițiative concrete și ambițioase pentru promovarea sănătății mintale și prevenirea bolilor mintale.

Acest lucru ne va ajuta să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și obiectivele OMS privind bolile netransmisibile.

Acțiuni în materie de sănătate mintală

Sănătatea mintală este o prioritate pentru Comisie, care a sprijinit, în ultimii 25 de ani, acțiuni și proiecte menite să îmbunătățească sănătatea mintală a cetățenilor.

Acțiuni și instrumente actuale:

1. Bune practici

Portalul de bune practici al Comisiei Europene facilitează colectarea, schimbul și punerea în aplicare a celor mai bune și promițătoare practici între statele membre ale UE.

În 2018, statele membre ale UE au acordat prioritate sănătății mintale ca domeniu pentru punerea în aplicare a celor mai bune practici.

În 2019, o preselecție a celor mai bune practici le-a fost prezentată staterlor membre, iar acestea le-au clasificat ulterior în funcție de relevanța pentru prioritățile lor naționale.

Din cele trei practici cel mai bine clasate, două inițiative sunt puse în aplicare în prezent cu sprijin financiar în cadrul planului anual de lucru pentru 2020 al celui de-al treilea program în domeniul sănătății.

Acțiunea comună ImpleMENTAL pune în aplicare reforma sistemului belgian de sănătate mintală, care se axează pe consolidarea serviciilor comunitare axate pe client, precum și programul austriac de prevenire a sinuciderilor pe mai multe niveluri.

Această acțiune reunește 21 de state membre și beneficiază de un sprijin financiar în valoare de 5,4 milioane EUR.

Biroul regional pentru Europa al OMS sprijină eforturile de formare și de consolidare a capacităților prevăzute de ImpleMENTAL în baza unui acord de contribuție privind sănătatea mintală în toate politicile, în valoare de 11 milioane EUR în cadrul programului de lucru EU4Health 2022.

Prin intermediul proiectului Alianța europeană împotriva depresiei, este pus în aplicare un program care cuprinde punerea în aplicare a instrumentului iFightDepression pentru autogestionarea formelor ușoare și medii de depresie.

În prezent, 10 state membre sunt implicate în acest proiect, care beneficiază de o contribuție financiară europeană în valoare de 1,6 milioane EUR.

În ceea ce privește nevoile specifice ale copiilor și tinerilor, inițiativele Icehearts Europe și Let’s Talk About Children vizează îmbunătățirea sănătății mintale a tinerilor și a stării lor de bine.

În iulie 2023 a fost lansat un apel pentru bune practici promițătoare în domeniul sănătății mintale. 29 de practici au fost identificate ca fiind cele mai bune sau promițătoare. Acestea sunt disponibile în registrul UE al celor mai bune practici în materie de sănătate mintală și al bunelor practici din cadrul portalului de bune practici al Comisiei Europene.

În perioada 11-13 martie 2024, în cadrul unui eveniment online, autorii acestor 29 de practici le-au prezentat în detaliu reprezentanților statelor membre ale UE interesați să le transfere în țările lor respective.

2. Inițiativa „Mai sănătoși împreună”

Această abordare cuprinzătoare a sănătății mintale este susținută și de inițiativa UE privind bolile netransmisibile „Mai sănătoși împreună”, prezentată de Comisie în iunie 2022.

Această inițiativă sprijină statele membre pentru a identifica și pune în aplicare politici și acțiuni eficace în ceea ce privește:

  • reducerea poverii bolilor netransmisibile majore (BNT)
  • îmbunătățirea sănătății și stării de bine a cetățenilor
  • reducerea inegalităților în materie de sănătate:

Sănătatea mintală și tulburările neurologice reprezintă una din cele cinci componente principale ale inițiativei.

Elaborată în colaborare cu statele membre și cu părțile interesate, inițiativa sprijină punerea în aplicare a unor acțiuni cu impact puternic asupra tuturor aspectelor acoperite, fie că este vorba de încurajarea bunăstării și de prevenirea proactivă sau de favorizarea incluziunii sociale a persoanelor care suferă de afecțiuni de lungă durată.

Activitățile bazate pe inițiativa privind sănătatea mintală se vor axa pe patru direcții prioritare:

  • favorizarea condițiilor benefice pentru sănătatea mintală și creșterea rezilienței, cu integrarea sănătății mintale în toate politicile
  • promovarea bunăstării mintale și prevenirea tulburărilor mintale
  • îmbunătățirea accesului echitabil și în timp util la servicii de sănătate mintală de calitate
  • protejarea drepturilor, consolidarea incluziunii sociale și combaterea stigmatizării asociate cu problemele de sănătate mintală.

Diverse acțiuni în aceste domenii sunt deja în curs de desfășurare și vor continua până în 2027.

3. Consolidarea capacităților și formarea în domeniul sănătății mintale

Pentru a susține acțiunile în domeniul sănătății mintale, Comisia a lansat proiecte împreună cu OMS și OCDE pentru a oferi sprijin personalizat fiecărui stat membru prin intermediul asistenței tehnice și al consolidării capacităților în ceea ce privește transferul și punerea în aplicare de bune practici în domeniul sănătății mintale.

Proiectul EU-PROMENS, care a început în ianuarie 2024, va oferi formare multidisciplinară privind sănătatea mintală pentru profesioniștii din domeniul sănătății, profesori, educatori și asistenți sociali.

În plus, acesta va oferi programe de schimb pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale. Acest program de formare și de schimb este finanțat în cadrul programului UE pentru sănătate, cu o contribuție din partea UE de 9 milioane EUR.  

4. Combaterea stigmatizării și a discriminării

Pentru a sprijini statele membre în combaterea stigmatizării și a discriminării în domeniul sănătății mintale, Comisia a înființat un grup de redactare privind stigmatizarea și discriminarea în cadrul subgrupului privind sănătatea mintală al Grupului de experți privind sănătatea publică.

Acest grup de redactare este implicat în elaborarea de orientări ale UE privind stigmatizarea și discriminarea legată de sănătatea mintală.

Finanțarea proiectelor în domeniul sănătății mintale

Comisia oferă sprijin financiar statelor membre și părților interesate în cadrul programelor anuale de lucru „UE pentru sănătate” pentru a pune în aplicare activități de prevenire și gestionare a problemelor de sănătate mintală.

În ultimii trei ani, au fost deja alocate peste 30 de milioane EUR pentru proiecte care abordează aspecte de sănătate publică ale sănătății mintale, inclusiv pentru reforma sistemului de sănătate mintală.

În cadrul programului de lucru UE pentru sănătate 2023, a fost pusă la dispoziție o finanțare în valoare de 18,5 milioane EUR pentru a oferi sprijin pentru promovarea sănătății mintale și prevenirea problemelor de sănătate mintală:

  • 6 milioane EUR pentru a ajuta autoritățile statelor membre să colaboreze în cadrul unei acțiuni comune care vizează abordarea provocărilor în materie de sănătate mintală.
  • 4,5 milioane EUR destinate părților interesate pentru a sprijini proiecte legate de promovarea sănătății mintale, prevenirea și gestionarea problemelor de sănătate mintală.

Ambele acțiuni vor viza activități axate pe grupurile vulnerabile, cum ar fi migranții, refugiații, romii și persoanele strămutate din Ucraina.

  • 8 milioane EUR pentru proiecte care vizează abordarea provocărilor în materie de sănătate mintală cu care se confruntă pacienții bolnavi de cancer și supraviețuitorii acestei boli, precum și îngrijitorii și familiile lor.

De asemenea, se va acorda sprijin financiar prin intermediul programului de lucru UE pentru sănătate 2024 pentru ca statele membre să colaboreze în cadrul unei acțiuni comune de promovare a unei abordări cuprinzătoare, orientate spre prevenire a sănătății mintale, pentru a sprijini grupurile vulnerabile (6 milioane EUR).

O sumă suplimentară de 2 milioane EUR va fi pusă la dispoziția părților interesate pentru a pune în aplicare proiecte care sprijină eforturile statelor membre de promovare a sănătății mintale.

Aceste proiecte finanțate de UE sunt gestionate de Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital (HaDEA).

Guvernanță

Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre și cu părțile interesate pentru a promova o bună sănătate mintală și pentru a preveni problemele mintale.

Cooperarea și schimburile cu statele membre au loc în cadrul subgrupului privind sănătatea mintală al grupului de experți în domeniul sănătății publice. Membrii săi continuă să consilieze Comisia în ceea ce privește punerea în aplicare a inițiativelor emblematice.

Acest subgrup informează, de asemenea, Comisia cu privire la punerea în aplicare la nivel național a acțiunilor relevante legate de abordarea cuprinzătoare și de alte acțiuni în materie de sănătate mintală.

Interacțiunea și cooperarea periodică cu principalele părți interesate se va desfășura prin intermediul unei rețele specifice privind sănătatea mintală în cadrul platformei UE privind politica în domeniul sănătății.

Rețeaua părților interesate Mental Health in All Policies (sănătatea mintală în toate politicile) este condusă de Mental Health Europe și este deschisă părților interesate din sectorul sănătății și nu numai, pentru a face schimb de cunoștințe și oferi recomandări de politică. 

Sprijinirea Ucrainei – sănătatea mintală a persoanelor strămutate și a refugiaților

Refugiații și persoanele strămutate, în special persoanele care fug din calea războiului – cum ar fi persoanele strămutate din Ucraina – au nevoie de sprijin în materie de sănătate mintală și de soluții rapide pentru a le reduce suferința.

Comisia a mobilizat 31,2 de milioane EUR din programul „UE pentru sănătate” pentru a ajuta persoanele strămutate din Ucraina care au nevoie urgentă de sprijin în caz de șoc post-traumatic sau de probleme de sănătate mintală.

Mai concret, a fost semnat un acord de contribuție cu Federația Internațională a Crucii Roșii pentru a ajuta direct persoanele strămutate din Ucraina să facă față traumei suferite și pentru a le oferi sprijin în materie de sănătate mintală.

În plus, părțile interesate beneficiază de o contribuție din partea UE în valoare de 3 milioane EUR pentru a pune în aplicare patru proiecte:

  • MESUR
  • Peace of Mind
  • Well-U
  • U-Rise.

Aceste proiecte urmăresc să ofere sprijin pentru sănătatea mintală persoanelor strămutate din Ucraina și să îmbunătățească sănătatea mintală și bunăstarea psihologică a populațiilor de migranți și refugiați.

În plus, Comisia oferă o serie de cursuri online și alte materiale de formare pentru sănătatea migranților pe site-urile web ale:

Aceste cursuri au fost elaborate cu sprijinul celui de-al treilea program în domeniul sănătății.

Sănătatea mintală și COVID-19

Pandemia și consecințele sale au îngreunat și mai mult sarcina serviciilor de sănătate mintală.

Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa 2020” a arătat că pandemia de COVID-19 și criza economică ulterioară au pus o povară tot mai mare asupra bunăstării mintale a cetățenilor, existând dovezi ale unor rate mai ridicate de stres, anxietate și depresie.

Tinerii și persoanele din grupurile cu venituri mai mici prezintă cu un risc mai mare decât restul populației.

Perturbările asistenței medicale pentru persoanele cu afecțiuni preexistente de sănătate mintală constituie o parte semnificativă a impactului negativ pe care pandemia l-a avut asupra sănătății mintale.

La câteva luni de la declanșarea pandemiei, Direcția Sănătate și Siguranță Alimentară a creat pe platforma sa privind politica în domeniul sănătății un spațiu dedicat organizațiilor din domeniul sănătății și din domeniul social, interesate să facă schimb de practici și cunoștințe specifice în materie de sănătate mintală, în contextul COVID-19.

Coordonată de Mental Health Europe, această rețea virtuală pune accent pe nevoile grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele fără adăpost, persoanele cu afecțiuni preexistente și persoanele în vârstă.

UE a oferit sprijin financiar în valoare de 750 000 EUR în cadrul programului de lucru UE pentru sănătate 2021 pentru a pune în aplicare cele mai bune practici, cu un impact direct asupra eforturilor de abordare a provocărilor în materie de sănătate mintală în timpul pandemiei de COVID-19.

Proiectele MENTALITY și STEP-IN vizează sensibilizarea cu privire la efectele pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra comunităților vulnerabile și punerea în aplicare a celor mai bune practici pentru a le sprijini.

În cadrul ediției din 2021 a Premiului UE pentru sănătate, Comisia a recompensat inițiativele comunitare care atenuează impactul COVID-19 asupra sănătății mintale.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la 4 mai 2022: inițiativele preselectate și câștigătoare sunt prezentate într-o broșură privind efectele pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale.