Skip to main content
Public Health

Egészség–EU Hírlevél, 251. szám – Fókuszban

Miért a vakcinázás és az egészséges életmód áll az idei egészségügyi díj középpontjában?

John F. Ryan, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság Közegészségügyi Igazgatóságának igazgatója válságkezelési és -felkészültségi munkája közepette időt szakított arra, hogy válaszoljon a 2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díjjal kapcsolatos kérdéseinkre. Az idei díj egyrészt a gyermekkori védőoltásoknak, valamint a gyerekek és fiatalok egészséges életmódjának a fontosságára hívja fel a figyelmet. A projektek benyújtásának határideje 2020. április 29., közép-európai idő szerint 11 óra.

Miért a vakcinázás és az egészséges életmód áll az idei egészségügyi díj középpontjában?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a védőoltások évente mintegy 2-3 millió halálesetet akadályoznak meg, és csökkentik a betegségek kezelésének, köztük az antimikrobiális kezeléseknek a költségét. Világszerte évente több mint 100 millió gyermeket oltanak be olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a tuberkulózis, a gyermekbénulás, a kanyaró és a hepatitis B. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a múltban rendszeresen haltak meg gyermekek ezekben a betegségekben. A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás is hatékony védelmet biztosíthat e vírus ellen, mely rákot okozhat.

Ennek ellenére a megfelelő szintű átoltottság hiánya miatt számos uniós és az EU-val szomszédos országban ütötték fel a fejüket nemrég olyan járványok, amelyek védőoltással megelőzhetőek. Az Európai Bizottság ezért az uniós tagállamokkal együttműködve küzd a félretájékoztatás ellen, dolgozik az oltóanyagok iránti bizalom növeléséért és azért, hogy mindenki egyenlő módon hozzáférhessen a védőoltásokhoz.

Ami az egészséges életmód előmozdításával kapcsolatos felhívást illeti, ez is nagyon fontos, hiszen az egészséges táplálkozás és a megfelelő testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk azt a terhet, amelyet a nem fertőző betegségek jelentenek az egészségügyi ellátórendszerekre. Örvendetes, hogy e betegségek zöme jórészt megelőzhető, és nagyon fontos, hogy már fiatalkorban rögzüljenek a helyes életviteli és táplálkozási szokások. Ha valaki a gyermekkorában egészségesen táplálkozik, és eleget sportol, felnőttként kevesebb egészségügyi problémával fog szembesülni, jobb lesz a közérzete, és az idősköri betegségeket is könnyebben távol tarthatja magától.

E téma előtérbe helyezése több fontos kezdeményezés céljait elősegíti. Így például a gyermekkori kóros elhízás elleni uniós cselekvési terv, a tartui felhívás az egészséges életmódért, az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-program, valamint az egészségfejlesztésre és az egészségügyi és oktatási környezetben való betegségmegelőzésre irányuló uniós projekt is e célok megvalósítását szolgálja.

Hogyan illeszkedik az Európai Uniós Egészségügyi Díj a Bizottság célkitűzéseihez?

Az Európai Uniós Egészségügyi Díj amellett, hogy elismeri a települések, az iskolák, az óvodák és a nem kormányzati szervezetek munkáját a közegészségügy terén, felhívja a figyelmet a részvételi demokrácia és az aktív polgári szerepvállalás megerősítésében játszott alapvető szerepükre is.

A díjért versenybe szálló kezdeményezések révén pedig az európai uniós egészségpolitikai platform további bevált módszerekkel gazdagodik, melyeket más települések, oktatási és nevelési intézmények, valamint NGO-k is felhasználhatnak.

A díjat a harmadik uniós egészségügyi program finanszírozza, amelynek célja, hogy segítsen azonosítani, terjeszteni és megvalósítani azokat a bevált eljárásokat, melyek költséghatékony módon javítják az egészséget és az életminőséget.

Kik szállhatnak versenybe a díjért?

A 6 és 18 év közötti gyermekek egészséges életmódjának népszerűsítéséért járó díjra minden olyan település és iskola pályázhat, amely pozitív hatással van a tanulói közösségre, a gyermekkori vakcinázás előmozdításáért járó díjra pedig nem kormányzati szervezetek, iskolák és óvodák pályázhatnak. A nagy és kis kezdeményezések ugyanolyan eséllyel nyerhetnek. Tavaly a gyermekkori elhízás témájában Amszterdam városa nyerte el a díjat a „Városok” kategóriában „Egészséges testsúly” elnevezésű programjával, az „Iskolák” kategória nyertese pedig Spanyolország egyik leghátrányosabb helyzetű városában működő El Instituto de Enseñanza Secundaria Guadalquivir volt a „Légy aktív @IES Guadalquivir” projektjével.

Uniós szintű tevékenységek

Európai Uniós Egészségügyi Díj (2020)

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Európai uniós egészségpolitikai platform

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Védőoltások

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Táplálkozás és testmozgás

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Hírek

A 2020. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj a védőoltások és az egészséges életmód fontosságát helyezi reflektorfénybe

Az érdeklődőket felkérjük, hogy tanulmányozzák a részvételi felvételeket és 2020. április 29., közép-európai idő szerinti 11 óráig nyújtsák be kezdeményezésük leírását.

Európai Uniós Egészségügyi Díj: gyakran feltett kérdések

Csatlakozzon Ön is az EU egészségpolitikai platformjához!

Az interaktív eszköz segíti a közegészségügyi problémákkal kapcsolatos eszmecseréket, valamint az ismeretek és a bevált gyakorlatok megosztását. Regisztráljon és vegyen részt a tapasztalatok megosztásában, az együttes nyilatkozatok megszövegezésében, és mutassa be munkáját a szélesebb szakmai közönségnek.