Preskoči na glavno vsebino
Public Health

Vodnik po korakih

V skladu z direktivo o tobačnih izdelkih (2014/40/EU) morajo proizvajalci in uvozniki tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret in posodic za polnjenje organom v državah članicah, v katerih nameravajo tržiti izdelke, predložiti ključne informacije. Informacijsko orodje za zagotavljanje informacij se imenuje skupni portal EU (EU-CEG).

Kako v skladu z direktivo o tobačnih izdelkih (2014/40/EU) na skupnem portalu EU-CEG organom v državah članicah EU predložiti ključne informacije o tobačnih izdelkih, elektronskih cigaretah in posodicah za polnjenje.

Najprej pozorno preberite te informacije.

1) Ali moram vložiti zahtevek za identifikacijsko številko predlagatelja?

Zahtevek za identifikacijsko številko predlagatelja morate vložiti, če:

 • ste proizvajalec ali uvoznik tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret ali posodic za polnjenje.
  Identifikacijsko številko predlagatelja boste uporabili vsakič, ko boste predložili informacije na portalu EU-CEG. Navesti jo boste morali tudi v vsaki korespondenci v zvezi z informacijami o izdelku.

Identifikacijske številke predlagatelja NE POTREBUJEJO:

 • tretje stranke (npr. podjetja ali svetovalci, ki jih najame proizvajalec/uvoznik), ki informacije predložijo v imenu proizvajalca/uvoznika.

Tudi če zaprosite za identifikacijsko številko predlagatelja v imenu proizvajalca ali uvoznika, morate pri izpolnitvi obrazca navesti podatke o podjetju proizvajalca ali uvoznika.

OPOMBA: Identifikacijska številka predlagatelja ne omogoča dostopa do dodatnih informacij ali funkcij v sistemu EU-CEG.

2) Kako vložiti zahtevek za identifikacijsko številko predlagatelja?

V zvezi z zahtevkom za identifikacijsko številko predlagatelja so potrebni naslednji koraki:

 1. ustvarite račun EU Login, če ga še nimate
 2. prenesite obrazec za registracijo – za prenos datoteke kliknite desni gumb na miški in izberite možnost „Shrani povezavo kot“.
 3. izpolnite obrazec
 4. pošljite obrazec (upoštevajte navodila v obrazcu)
OPOMBA: Obrazec čim natančneje izpolnite (vključno z neobveznimi polji) in priložite uradni dokument (npr. potrdilo o registraciji/ustanovitvi podjetja, račun za javno storitev, davčni obračun).

Po prejemu izpolnjenega obrazca bomo začeli postopek za dodelitev identifikacijske številke predlagatelja.

To lahko traja nekaj dni, zlasti v obdobju povečane količine dela, zato prosimo za razumevanje. Dodelitev identifikacijske številke predlagatelja je le vmesni korak, da se vašemu subjektu zagotovi dostop do portala EU-CEG.

Šele po prejemu svoje identifikacijske številke boste lahko pošiljali informacije prek portala EU-CEG. Čas za obdelavo tega postopka lahko traja več dni. Ko boste prejeli identifikacijsko številko predlagatelja, boste lahko prenesli orodje XML Creator Tool za obdelavo datotek XML – orodje lahko prenesete s spletišča CIRACBC.

Mogoče bomo pred izdajo identifikacijske številke predlagatelja potrebovali še dodatne informacije. Po potrebi lahko prekličemo identifikacijsko številko predlagatelja.

3) Predložitev informacij o tobačnih izdelkih

Informacije, ki jih je treba predložiti na portalu EU-CEG, so navedene:

v členu 5 Direktive 2014/40/EU in izvedbenem sklepu o predložitvi informacij o tobačnih izdelkih.

Te informacije je treba predložiti ustrezni državi članici, preden se dajo na trg novi ali spremenjeni izdelki.

Več o zahtevanih informacijah v podatkovnem slovarju. Slovar se delno uporablja tudi za zeliščne izdelke za kajenje.

4) Predložitev informacij o elektronskih cigaretah in posodicah za polnjenje

Informacije, ki jih je treba predložiti na portalu EU-CEG, so navedene:

v členu 20 Direktive 2014/40/EU in izvedbenem sklepu o predložitvi informacij o elektronskih cigaretah in posodicah za polnjenje.

Te informacije je treba predložiti ustreznim organom v državi članici šest mesecev, preden nameravate dati na trg novi ali bistveno spremenjeni izdelki.

Več o zahtevanih informacijah v podatkovnem slovarju za elektronske cigarete in posodice za polnjenje. Slovar se delno uporablja tudi za breznikotinske izdelke.

5) Tehnične možnosti za predložitev podatkov

Z identifikacijsko število predlagatelja lahko informacije o izdelku predložite organu v državi članici na portalu EU-CEG na dva načina:

 1. samostojno (za podjetja z omejeno informacijsko infrastrukturo).
  Podjetja lahko informacije vnesejo v obliki XML in jih nato naložijo na portal EU-CEG.
  Datoteke XML je treba naložiti prek platforme za izmenjavo eTrustEx za GD za zdravje in varnost hrane (SANTE). Za kakršna koli vprašanja se obrnite na službo tehnično podporo (zavihek Kontakti).
 2. iz sistema v sistem (za podjetja z obsežno informacijsko infrastrukturo ali številnimi izdelki):
  Za predložitev informacij iz sistema v sistem boste potrebovali dostop do omrežja e-dostave. To omrežje, ki ga upravlja Komisija, omogoča varen in zanesljiv prenos informacij. Ko boste prejeli svojo identifikacijsko številko predlagatelja, vas bodo kontaktirali z oddelka IT z navodili, kako vzpostaviti to tehnično rešitev.

Več teh dveh možnostih si preberite v tehničnih smernicah in/ali obiščite spletno knjižnico CIRCABC (glej razdelek Prenos).

Izjava o zasebnosti

Več o uporabi in varstvu osebnih podatkov v naši izjavi o varstvu podatkov.