Glavni sadržaj
Public Health

Detaljne upute

U skladu s Direktivom o duhanskim proizvodima (2014/40/EU) proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje dužni su dostaviti ključne informacije nadležnim tijelima država članica na čije tržište planiraju staviti svoje proizvode. Te se informacije dostavljaju s pomoću IT alata EU-CEG, EU-ova zajedničkog elektroničkog ulaza.

U nastavku su upute o korištenju sustavom EU-CEG za dostavljanje informacija državama članicama o duhanskim proizvodima, e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje u skladu s Direktivom 2014/40/EU o duhanskim proizvodima.

Prvo pozorno pročitajte te informacije.

1. Trebam li zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?

Trebate ga zatražiti:

 • ako ste proizvođač ili uvoznik duhanskih proizvoda, e-cigareta ili spremnika za ponovno punjenje.
  Identifikacijski broj pošiljatelja trebat će vam za svako slanje informacija o proizvodu putem sustava EU-CEG. Treba ga navesti i u svakoj korespondenciji o dostavljenim informacijama o proizvodu.

Identifikacijski broj pošiljatelja NIJE vam potreban:

 • ako ste treća strana (npr. poduzeće ili savjetnik koje/kojeg je unajmio proizvođač/uvoznik) koja šalje informacije u ime proizvođača/uvoznika.

Čak i ako u ime proizvođača ili uvoznika tražite identifikacijski broj pošiljatelja, u obrazac za prijavu trebate unijeti podatke o poduzeću tog proizvođača ili uvoznika.

NAPOMENA: identifikacijski broj pošiljatelja ne omogućuje vam pristup dodatnim informacijama ili funkcijama u sustavu EU-CEG.

2. Kako zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?

Kako biste zatražili identifikacijski broj pošiljatelja:

 1. ako ga još nemate, izradite račun u sustavu EU Login
 2. preuzmite obrazac za prijavu – desnim klikom miša odaberite „Spremite poveznicu kao”
 3. ispunite obrazac
 4. podnesite obrazac (slijedite navedene upute).
NAPOMENA: obrazac ispunite što detaljnije (uključujući neobvezna polja) i priložite službene dokumente (npr. izvadak iz registra trgovačkih društava / rješenje o upisu u registar, račun za komunalne usluge, poreznu prijavu).

Po primitku ispunjenog obrasca započinjemo postupak dodjeljivanja identifikacijskog broja pošiljatelja.

Postupak može potrajati nekoliko dana, pogotovo u razdoblju povećanog opsega posla, stoga molimo za strpljenje. Dobivanje identifikacijskog broja pošiljatelja samo je međukorak u procesu dobivanja pristupa sustavu EU-CEG.

Moći ćete slati informacije putem sustava EU-CEG tek nakon što dobijete identifikacijski broj STRANKE, za što je potrebna dodatna obrada u trajanju do nekoliko dana. Međutim, nakon što dobijete identifikacijski broj pošiljatelja, već možete preuzeti XML Creator Tool i početi raditi na svojim XML datotekama. Možete ga preuzeti od interesne skupine na platformi CIRCABC.

Prije dodjeljivanja identifikacijskog broja pošiljatelja možda će nam trebati dodatne informacije. Zadržavamo pravo oduzimanja identifikacijskog broja pošiljatelja ako se to pokaže potrebnim.

3. Dostava informacija o duhanskim proizvodima

Informacije koje treba dostaviti putem sustava EU-CEG navedene su u:

članku 5. Direktive 2014/40/EU i u provedbenoj odluci o podnošenju informacija o duhanskim proizvodima.

Informacije treba dostaviti nadležnim tijelima odgovarajuće države članice prije stavljanja na tržište novog ili izmijenjenog proizvoda.

Dodatne pojedinosti o traženim informacijama pronaći ćete u rječniku podataka o duhanskim proizvodima. Dijelovi tog rječnika mogu se odnositi i na biljne proizvode za pušenje.

4. Dostava informacija o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje

Informacije koje treba dostaviti putem sustava EU-CEG navedene su u:

članku 20. Direktive 2014/40/EU i u provedbenoj odluci o obavješćivanju o elektroničkim cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje.

Informacije treba dostaviti nadležnim tijelima odgovarajućih država članica šest mjeseci prije datuma planiranog stavljanja na tržište novog ili bitno izmijenjenog proizvoda.

Dodatne pojedinosti o traženim informacijama pronaći ćete u rječniku podataka o elektroničkim cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje. Dijelovi tog rječnika mogu se odnositi i na beznikotinske proizvode.

5. Tehničke mogućnosti za dostavu informacija

Nakon što dobijete identifikacijski broj pošiljatelja, informacije o proizvodu moći ćete poslati odgovarajućim državama članicama putem sustava EU-CEG na jedan od dva načina:

 1. samostalno rješenje (za poduzeća s malom IT infrastrukturom):
  poduzeća s pomoću XML generatora pripremaju informacije za slanje i potom ih učitavaju u sustav EU-CEG.
  Različite XML datoteke treba učitati na platformu eTrustEx GU-a SANTE. Eventualna pitanja možete uputiti službi za tehničku podršku (s pomoću kartice „Kontakti”).
 2. slanje iz sustava u sustav (za poduzeća s velikom IT infrastrukturom ili mnogo proizvoda):
  za taj način slanja potreban je pristup mreži za e-dostavu. Ta mreža, kojom upravlja Komisija, omogućuje siguran i pouzdan prijenos informacija. Nakon što primite identifikacijski broj pošiljatelja, informatička služba Komisije obratit će vam se s daljnjim uputama za instaliranje tog tehničkog rješenja.

Više informacija o obje opcije možete pronaći u našim tehničkim uputama i/ili Komisijinoj internetskoj knjižnici CIRCABC (vidjeti odjeljak „Preuzimanje”).

Izjava o zaštiti osobnih podataka

Za više informacija o tome kako upotrebljavamo i štitimo vaše osobne podatke pročitajte izjavu o zaštiti osobnih podataka.