Direct la conținutul principal
Public Health

Ghid de utilizare

Potrivit prevederilor Directivei privind produsele din tutun (2014/40/UE), producătorii și importatorii de produse din tutun, țigarete electronice și flacoane de reumplere trebuie să transmită anumite informații importante autorităților din statul membru în care intenționează să-și comercializeze produsele. Instrumentul informatic prin care se pot transmite informațiile se numește Platforma comună a UE de transmitere a datelor (EU Common Entry Gate, EU-CEG).

Această secțiune vă explică, pas cu pas, cum puteți utiliza platforma EU-CEG pentru a transmite statelor membre ale UE informații despre produsele din tutun, țigaretele electronice și flacoanele de reumplere, pentru a vă conforma Directivei privind produsele din tutun (2014/40/UE).

Vă rugăm să citiți cu atenție aceste informații înainte de a începe.

1) Trebuie să mă înregistrez pentru a obține un număr de identificare ca furnizor de date?

Trebuie să vă înregistrați dacă:

  • sunteți producător sau importator de produse din tutun, țigarete electronice și flacoane de reumplere.
    Va trebui să introduceți acest număr de identificare ori de câte ori transmiteți informații referitoare la produse prin sistemul EU-CEG. De asemenea, acesta trebuie menționat în cadrul unei eventuale corespondențe referitoare la informațiile pe care le transmiteți.

NU TREBUIE să vă înregistrați dacă:

  • sunteți o parte terță (ex. societate sau consultant contractat de producător/importator) care transmite informațiile în numele producătorului/importatorului.

Chiar dacă vi s-a cerut să obțineți un număr de identificare în numele unui producător sau importator, trebuie să completați formularul de înregistrare cu datele producătorului sau importatorului respectiv.

OBSERVAȚIE: Numărul de identificare ca furnizor de date nu vă oferă acces la informații sau funcționalități suplimentare în cadrul sistemului EU-CEG.

2) Cum mă pot înregistra pentru a obține un număr de identificare ca furnizor de date?

Urmați acești pași pentru a solicita un număr de identificare ca furnizor de date:

  1. Creați-vă un cont EU Login (dacă nu aveți deja unul)
  2. Descărcați formularul de înregistrare – pentru a descărca fișierul, faceți clic pe butonul din dreapta al mouse-ului și selectați „Save link as”
  3. Completați formularul
  4. Trimiteți formularul (urmați instrucțiunile din formular)
OBSERVAȚIE: Vă recomandăm să completați formularul cât mai detaliat posibil (inclusiv câmpurile opționale) și să atașați un document oficial (ex. certificatul de înregistrare al societății, o factură la utilități, o declarație fiscală).

După ce primim formularul, demarăm procedura de atribuire a unui număr de identificare.

Procedura poate dura mai multe zile, în special în perioadele aglomerate. Așadar, vă rugăm să aveți răbdare. În plus, atribuirea unui număr de identificare ca furnizor de date este doar o etapă intermediară în procesul prin care entității dumneavoastră i se oferă acces la platforma EU-CEG.

Trimiterile prin intermediul EU-CEG vor fi posibile numai după primirea identificatorului dumneavoastră PARTY, care necesită timp suplimentar de prelucrare de până la câteva zile. Totuși, de îndată ce vi se atribuie numărul de identificare ca furnizor de date, puteți să descărcați instrumentul XML Creator și să începeți să lucrați la fișierele dumneavoastră XML; îl puteți descărca de pe site-ul grupului CIRCABC.

Înainte de a vă emite numărul de identificare, este posibil să vă contactăm pentru informații suplimentare. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a suprima un număr de identificare, dacă este necesar.

3) Transmiterea informațiilor privind produsele din tutun

Pentru a afla care sunt informațiile pe care trebuie să le transmiteți prin EU-CEG, consultați:

articolul 5 din Directiva 2014/40/UE și Decizia de punere în aplicare referitoare la transmiterea informațiilor privind produsele din tutun.

Trebuie să transmiteți aceste informații către autoritățile din statul membru corespunzător înainte de a introduce pe piață un produs nou sau modificat.

Pentru detalii despre informațiile solicitate, consultați dicționarul de date privind produsele din tutun. Unele părți din acest dicționar se pot aplica și produselor din plante pentru fumat.

4) Transmiterea informațiilor privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere

Pentru a afla care sunt informațiile pe care trebuie să le transmiteți prin EU-CEG, consultați:

articolul 20 din Directiva 2014/40/UE și Decizia de punere în aplicare referitoare la transmiterea informațiilor privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere.

Trebuie să transmiteți aceste informații către autoritățile din statul membru relevant cu 6 luni înainte de data la care intenționați să introduceți pe piață un produs nou sau modificat substanțial.

Pentru detalii despre informațiile solicitate, consultați dicționarul de date privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere. Unele părți din dicționar se pot aplica și produselor fără nicotină.

5) Opțiuni tehnice pentru transmiterea datelor

După ce primiți numărul de identificare ca furnizor de date, aveți la dispoziție două opțiuni pentru a comunica informațiile despre produse către statele membre ale UE prin intermediul EU-CEG:

  1. soluția independentă (pentru întreprinderile cu o infrastructură IT mică):
    întreprinderile utilizează un generator de fișiere XML pentru a crea documente care pot fi încărcate ulterior pe EU-CEG.
    Diferitele fișiere XML trebuie încărcate utilizând platforma eTrustEx pentru DG SANTE. Dacă aveți întrebări, contactați serviciul de asistență tehnică (a se vedea secțiunea Contacte).
  2. soluția de la sistem la sistem (pentru întreprinderile cu o infrastructură IT amplă sau cu multe produse):
    întreprinderile trebuie să acceseze rețeaua e-Delivery. Această rețea, gestionată de Comisie, permite transferul de informații în condiții de siguranță și fiabilitate. După ce primiți numărul de identificare, serviciul de IT al Comisiei vă va transmite instrucțiuni suplimentare pentru utilizarea acestei opțiuni tehnice.

Pentru detalii despre aceste două opțiuni, consultați orientările tehnice și/sau accesați biblioteca online CIRCABC a Comisiei (a se vedea tabul „Descărcări”).

Declarație de confidențialitate

Pentru detalii despre utilizarea și protejarea datelor cu caracter personal, citiți declarația de confidențialitate.