Delivering on the EU Cancer Plan through dozens of EU4Health funded projects
De strijd tegen kanker is een van de belangrijkste prioriteiten van de Europese Commissie op gezondheidsgebied. In de politieke richtsnoeren van voorzitter von der Leyen wordt verwezen naar “een Europees plan voor de bestrijding van kanker dat de lidstaten moet helpen bij de preventie en behandeling van kanker”. Doel is het door deze ziekte veroorzaakte lijden te verminderen en Europa het voortouw te laten nemen in de strijd tegen kanker.
Europees kankerbestrijdingsplan
In de opdrachtbrief voor EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides staat dat de EU-landen steun moeten krijgen bij de preventie en behandeling van kanker.
Het Europees kankerbestrijdingsplan van februari 2021 is het antwoord van de EU op de groeiende uitdagingen en ontwikkelingen in de strijd tegen kanker. Het is een politieke belofte om geen enkel middel onbenut te laten bij de bestrijding van deze ziekte.
Opgebouwd rond tien vlaggenschipinitiatieven en flankerende acties, maakt het deel uit van de voorstellen van de Commissie voor een sterke Europese gezondheidsunie met het oog op een veiligere, beter voorbereide en veerkrachtigere EU.
Het Europees kankerbestrijdingsplan helpt de lidstaten kanker te voorkomen en te zorgen voor een hoge levenskwaliteit voor kankerpatiënten, overlevenden van kanker, hun gezinnen en verzorgers. Het is opgebouwd rond een aantal kerngebieden waar de EU de grootste meerwaarde kan bieden:
- preventie
- vroegtijdige opsporing
- diagnose en behandeling
- levenskwaliteit van kankerpatiënten en overlevenden van kanker
Vlaggenschipinitiatieven
- Preventie:
- Vroegtijdige opsporing:
- Diagnose en behandeling:
- Levenskwaliteit van kankerpatiënten en overlevenden van kanker:
- Ongelijkheid verminderen:
- Kanker bij kinderen:
- Onderzoek en innovatie, digitale en gepersonaliseerde geneeskunde:
Het kankerbestrijdingsplan hangt samen met andere prioriteiten van de Commissie, met name de farmaceutische strategie voor Europa, de van boer tot bord-strategie van de EU en de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens. De strijd tegen kanker is een van de Europese onderzoeks- en innovatiemissies en een onderdeel van Horizon Europa.
In de deskundigengroep Volksgezondheid is een subgroep Kanker opgericht, waarvan het directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie medevoorzitter is.
Het EU4Health-programma (2021-2027) verleent de lidstaten financiële en technische steun bij de verbetering van hun gezondheidsstelsels.
Kanker: gegevens en statistieken
Kanker is de tweede doodsoorzaak in de EU, na hart- en vaatziektes. Elk jaar wordt bij 2,6 miljoen mensen kanker vastgesteld en elk jaar overlijden 1,2 miljoen mensen aan de ziekte.
Een kwart van alle kankergevallen doet zich in Europa voor, waar minder dan 10% van de wereldbevolking woont. Het is dus duidelijk dat kanker een grote bedreiging voor onze samenleving vormt. De totale economische kostprijs van kanker in Europa bedraagt meer dan 100 miljard euro per jaar.
Volgens de verslagen “State of Health in the EU” is kanker een van de hoofdoorzaken van voortijdig overlijden in de EU. Kanker heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de patiënt, maar ook een grote maatschappelijke en economische impact.
Deze ziekte zet de nationale stelsels voor gezondheidszorg en maatschappelijke hulp, de nationale begroting en de productiviteit en groei van de economie onder druk. Daarom moeten we de veerkracht van onze gezondheidszorg vergroten. Vooral die lidstaten moeten steun krijgen die meer dan andere behoefte hebben aan empirisch onderbouwde beleidsvorming. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alle EU-burgers gelijke toegang hebben tot hoogwaardige kankerpreventie, -diagnose, -behandeling en -nazorg.
Maar liefst 40% van alle gevallen van kanker kan worden voorkomen als we onze huidige kennis goed gebruiken. Momenteel gaat echter slechts 3% van het volksgezondheidsbudget naar gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Er is dus nog enorm veel ruimte voor actie.
Maatregelen ter preventie van kanker zijn ook nuttig in de strijd tegen obesitas en andere niet-overdraagbare ziektes (bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en diabetes), omdat al deze ziekten een aantal risicofactoren gemeen hebben.
Beleidskader
- Het Europees kankerbestrijdingsplan — Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad – SWD(2021) 13 — Taalversies op Eur-Lex
- Aanbeveling van de Raad over kankerscreening in de EU
- Conclusies van de Raad betreffende het terugdringen van kanker
- Resolutie van het Europees Parlement over kankerbestrijding in de uitgebreide Europese Unie
- De Europese code tegen kanker
- Verslag over de uitvoering van de aanbeveling van de Raad over kankerscreening in de EU
- Europese richtsnoeren voor kwaliteitsborging bij de screening op borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker
EU-initiatieven ter preventie en bestrijding van kanker
Kanker is een belangrijk gezondheidsprobleem en daarom is de EU op grond van artikel 168 VWEU bevoegd om de activiteiten van de lidstaten ter bescherming en verbetering van de menselijke gezondheid te ondersteunen, te coördineren en aan te vullen.
De Europese Commissie zet zich, gesteund door de EU-lidstaten en het maatschappelijk middenveld, al sinds 1985 in voor de strijd tegen kanker. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek en het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker.
Bij de door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Commissie gecoördineerde initiatieven ter preventie en bestrijding van kanker gaat het onder meer om het:
- Europees informatiesysteem voor kanker (ECIS)
- Europees netwerk voor kankerregistratie (ENCR)
- Initiatief van de Europese Commissie inzake borstkanker (ECIBC)
Het gezondheidsprogramma levert een financiële bijdrage aan de Europese referentienetwerken voor kanker en aan gezamenlijke acties met betrekking tot:
- Europees partnerschap voor kankerbestrijding (EPAAC)
- Gezamenlijke actie voor integrale kankerbestrijding (Cancon)
- Gezamenlijke actie tegen zeldzame vormen van kanker (JARC)
- Innovatief Partnerschap voor kankerbestrijding (iPAAC)
Meer informatie
- Kankerscreening — Verbetering van de kankerpreventie in de hele EU
- Gezondheidszorg en langdurige zorg
- Europees partnerschap voor kankerbestrijding
- Meer innovatie en samenwerking bij Europese kankerbestrijding
- Europese gids voor kwaliteitsverbetering van de algemene kankerbestrijding
- Deskundigengroep voor kankerbestrijding
- Routekaart voor een betere samenwerking bij de bestrijding van ziektes die door vaccinatie kunnen worden voorkomen
- Eurostat : Kankerstatistieken